03

FORT MEADE – Het proces tegen de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning is vanochtend begonnen. Honderden sympathisanten eisen buiten de militaire rechtbank in de Amerikaanse staat Maryland zijn vrijlating.

De 25-jarige voormalige militair Bradley Manning staat terecht voor het lekken van tienduizenden geheime documenten naar de website Wikileaks. Tegen Manning lopen 22 aanklachten. De klokkenluider bekende eerder dit jaar bij een pro-formazitting schuld aan 10 van de – lichtere – aanklachten. Manning zegt onder andere onschuldig te zijn aan de tenlastelegging de vijand te hebben geholpen. Op dat vergrijp staat een levenslange gevangenisstraf.

Manning werd op 26 mei 2010 gearresteerd in Irak, waar hij werkzaam was. Sindsdien zit hij gevangen. Hij zou onder andere het filmpje dat intussen bekendstaat als Collateral Murder gelekt hebben. Op de video, die vanuit de lucht is gemaakt, is te zien hoe de bemanning van een Amerikaanse Apache-helikopter in Irak ongewapende burgers en een journalist van persbureau Reuters en zijn chauffeur doodt.

Sinds zijn arrestatie heeft Manning steunbetuigingen gekregen uit heel de wereld. In de dagen voorafgaand aan het proces verzamelen sympathisanten zich bij de basis. “Wij zijn allemaal Bradley Manning”, klinkt het herhaaldelijk door de luidspreker. De demonstranten zijn het over een ding eens: Manning is onschuldig. “Wat Bradley heeft gedaan, was juist”, zegt Katie. “Mensen moeten opkomen voor de waarheid en wanneer ze dat doen, moeten wij achter ze staan. Daarom ben ik hier.”

Er is felle kritiek op de manier waarop Manning wordt vastgehouden. Niet alleen zit hij al drie jaar gevangen zonder proces, de omstandigheden waarin hij vastzit zijn door een rapporteur van de Verenigde Naties omschreven als wreed, onmenselijk en vernederend. Na internationale verontwaardiging is hij in juli 2011 overgeplaatst naar een gevangenis waar hij kan communiceren met andere gedetineerden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties