paranoidmotives2_large

Paranoid Motives 2 is de vijftiende uitgave van Paranoid Foundation uit Engeland. De cd is samengesteld door een groep muzikanten geformeerd rondom Crispin Lee die drie jaar over het album deed. Daarvoor werkte hij aan projecten als City Paranoid, Parnoid 404, Paranoid Entity and Paranoid Motives. Rory Kettles is verantwoordelijk voor de drums en percussie en Ferhun Kahraman voor het gevoelige pianospel.

Lee neemt je op Paranoid Motives 2 mee in een donkere wereld waarin verschillende muzikale landschappen een monotoon verhalende stem ondersteunen. In die zin is het een mooi vervolg op de albums Threads en Closedown. Door de trage stem van Lee, welke steeds wederkeert en de luisteraar deelgenoot maakt van zijn gedachtestroom, heeft de muziek een hypnotiserende uitwerking.

Een volgend nummer is weer anders van toon en klankkleur, maar het stemgeluid blijft hetzelfde, ongeacht de wijze waarop de melancholische muziek wordt ingekleurd. Het ene moment zijn het de pianopartijen die de boventoon voeren, dan weer een zoekende baslijn en gitaarpartijen met veel echo of opgefokte punky gitaarpartijen ondersteund met noisy synthesizerpartijen.

De muziek wordt veelal gebracht met veel echo en delay waardoor de cd een ruimtelijk karakter krijgt, al blijft de stem van Lee helder en op de voorgrond. De kracht van Paranoid Motives 2 zit ‘m in het psychedelische effect. Lee en zijn collega’s creëren een paranoïde sfeer, de onrust is voelbaar. De muziek wekt ook melancholie op op momenten dat je het gevoel krijgt dat de mensheid zich tegen je keert.

Jan Kees Helms

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties