04

DEN HAAG – Het aanwezige landbouwgif in de schappen van tuincentra dient achter de balie te verdwijnen. Met dit voorstel wil de PvdD de verkoop afremmen, onder meer in het belang van de bijen.

In de aanloop naar een totaal verbod op voor bijen levensgevaarlijke bestrijdingsmiddelen zou het landbouwgif niet vrij verkrijgbaar moeten zijn, vindt PvdD-kamerlid Esther Ouwehand. Hiertoe heeft zij een motie ingediend. Door middel van verkoop vanachter de toonbank wordt het gebruik van het gif afgeremd en moet de verkoper de klant voortaan goed informeren over de gevaren die het gebruik van gif met zich meebrengen.

Ouwehand: “In tuincentra en doe-het-zelf zaken staan chemische bestrijdingsmiddelen uitgestald alsof het om onschuldige producten gaat. De consument moet zelf de kleine lettertjes op het etiket lezen om erachter te komen dat het gebruik van dit gif grote risico’s met zich meebrengt voor mens, dier en milieu.” Toepassing van landbouwgif kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier.

In Denemarken is onlangs een wet aangenomen waardoor winkeliers giftige bestrijdingsmiddelen voortaan achter slot en grendel moeten bewaren. “Zo wordt het contact tussen klant en winkelier bij de verkoop van het product gegarandeerd. Consumenten krijgen zo in ieder geval aanwijzingen over het gebruik en de opslag van het product en impulsaankopen worden voorkomen”, aldus Ouwehand. De PvdD wil dat de verkoop in Nederland op dezelfde manier wordt georganiseerd.

De Europese Commissie heeft onlangs besloten om vanaf 1 december gedurende een periode van twee jaar een beperkt aantal toepassingen op neonicotinoïden te verbieden. Zelfs lage doses van het gif verzwakken de bijen en tasten hun oriëntatievermogen aan. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland nu al een verbod uitvaardigt, maar dat ziet staatssecretaris Economische Zaken Dijksma (PvdA) vanuit concurrentieoverwegingen niet zitten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koos vdRD
11 jaren geleden

Logische en terechte motie. Het besef dat gif schadelijk is en waar dan ook het ecosysteem verstoort, kun je niet genoeg benadrukken. De bijensterfte als gevolg van het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen is een niet te overschatten probleem dat de wereldvoedselvoorziening zelfs in gevaar kan brengen. Er is al teveel kapotgemaakt als bijwerking van het menselijke streven naar luxe en welvaart.