08

GRONINGEN – Bij het verlenen van de vergunning voor de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven heeft de provincie Groningen zeer nauwe banden onderhouden met de betrokken energiebedrijven RWE en NUON.

Dit blijkt uit 1300 documenten rond de aanvraag van de bouwvergunning voor de kolencentrale die Greenpeace van de provincie Groningen onder ogen heeft gekregen. De zienswijze van burgers, gemeenten en milieugroeperingen die tijdens de aanvraagprocedure naar voren werden gebracht, zijn direct naar NUON doorgestuurd. Die van NUON zelf werd niet doorgestuurd.

In het uiteindelijke besluit van de provincie Groningen is op sommige plekken het weerwoord van NUON letterlijk overgenomen. De energieleveranciers hierbij volgens Greenpeace als adviseurs worden gezien. Na het besluit over de vergunning werd het overleg tussen de provincie en de energiebedrijven geïntensiveerd.

In een vandaag door Greenpeace aangespannen rechtszaak werd duidelijk dat er een gezamenlijke processtrategie was afgesproken om de vergunning overeind te houden. Het overleg tussen de partijen noemt de provincie ‘intern beraad’. Die juridische term is bestemd voor de kring van ambtenaren die vertrouwelijk kunnen overleggen over beleid. Volgens de provincie hebben zowel zij als de bedrijven daar belang bij. De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak.

Greenpeace probeert via de Wob alsnog zo’n 300 documenten over de bouw van de steenkolencentrale openbaar te krijgen. Voor een groot deel gaan die over geheim overleg dat de provincie met energiebedrijven RWE en NUON heeft gevoerd. Het zou gaan om intern beraad en dat mag volgens de landsadvocaat, die de belangen van de provincie Groningen behartigt. Tussen de stukken zitten volgens Greenpeace ook voor de steenkolencentrale ongunstige rapportages.

RWE kreeg juni vorig jaar de laatste vergunning die nodig is voor de bouw van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven. Volgens de provincie heeft het energiebedrijf voldoende maatregelen getroffen om schade aan de natuur te compenseren. Zo zou duidelijk zijn geworden dat zeehonden en bruinvissen geen last hebben van het bouwgeluid en dat het koelwater van de centrale de watertemperatuur niet te veel laat stijgen.

Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Stuttgart zal de in aanbouw zijnde kolencentrale van RWE gezondheidsschade en economische schade opleveren. Mensen leven korter als de kolencentrale vol in bedrijf gaat. Ieder jaar gaat het om veertig mensen die vroegtijdig overlijden. Daarnaast leidt de luchtvervuiling tot economische schade. Werknemers uit de omgeving van de centrales nemen straks meer dan 9.000 dagen per jaar ziekteverlof op.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hilda
11 jaren geleden

En dan te bedenken dat NUON in Limburg net een vrij nieuwe kolencentrale heeft gesloten omdat-ie niet rendabel is: http://www.nuon.com/nl/het-bedrijf/kernactiviteiten/opwekken-energie/centrales/buggenum/