09

LONDEN – Mensenrechtenactivisten hebben maandag de aandeelhoudersvergadering van het beveiligingsbedrijf G4S verstoord. Ze eisen stopzetting van de samenwerking met Israël.

G4S beveiligt niet alleen de detentiecentra in Israël, het internationale beveiligingsbedrijf biedt tevens de diensten aan aan de Israëlische Gevangenis Autoriteit ten faveure van de gevangenhouding van Palestijnse gedetineerden. Daarnaast levert het bedrijf beveiligingsapparatuur aan Israëlische controleposten en voor de illegale afscheidingsmuur waarmee Palestijnen uit Israël worden gehouden.

In diverse landen, zoals onlangs in Delft, voeren pro-Palestijnse activisten campagne tegen de in hun ogen kwalijke rol die G4S in deze kwestie speelt. Zo ook in Groot-Brittannië, waar het netwerk Stop G4S maandag in Londen in actie kwam bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het beveiligingsbedrijf. Diverse actievoerders drongen het gebouw in Salter’s Hall binnen en verstoorden de bijeenkomst enige tijd door hardop protestleuzen te zingen en te scanderen.

Omdat diverse actievoerders vooraf aandelen hadden gekocht, werden zij in de gelegenheid gesteld kritische vragen te stellen aan de directieleden. Buiten het gebouw hielden zo’n honderd actievoerders een picket-line waarmee de aandeelhouders verwelkomd werden. Op theatrale wijze werd er voor de gelegenheid op de stoep een barricade opgeworpen en een detentiecel nagebouwd.

Onder meer vakbondsgroepen, ideële en religieuze organisaties hadden burgers opgeroepen deel te komen nemen aan het protest. Ruim 9.000 mensen hadden in 24 uur tijd op internet een petitie ondertekend waarin G4S beschuldigd wordt van ‘steun aan de Israëlische schendingen van het internationaal recht.’ Rafeef Ziadah van War on Want: “We roepen G4S op hun medeplichtigheid aan de Israëlische bezetting te stoppen.”

Ook in Groot-Brittannië voert G4S in opdracht van de overheid beveiligingsopdrachten uit bij detentie- en asielzoekerscentra, alsmede de landuitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het bedrijf is in verlegenheid gebracht door de dood van Jimmy Mubenga, een migrant uit Angola. Personeelsleden van G4S, die de man begeleidden gedurende diens uitzetting, zouden hier een rol in hebben gespeeld.

John Snowdon van de Stop G4S Campagne vindt het “ongelooflijk” dat G4S nog steeds twee detentiecentra voor asielzoekers mag beveiligingen. “G4S heeft het gebruik van extreem geweld en machtsmisbruik tegen migranten door zijn medewerkers niet weten in te dammen”, aldus Snowdon. De Britse overheid heeft opdracht gegeven tot een parlementaire enquête naar de wijze waarop het bedrijf asielzoekers huisvest.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Likoed Nederland
11 jaren geleden

Oftewel, het bedrijf is slecht omdat het helpt om onschuldige burgers te beschermen tegen moordzuchtige terroristen.
De wereld op zijn kop.

mammeloe
11 jaren geleden

Allah zal wel met de ziel onder de arm rondlopen, nu zijn geliefde Palestijnen het zo moeilijk hebben. “Vraag en u zult ontvangen” staat haaks op activisme dat een voorpost is van oorlogsvoering.

mammeloe
11 jaren geleden

Haha pro palestijns activisme; ooit schoven de Fillistijnen de reus Goliath naar voren; met een simpele steen werd hij door Klein Duimpje David geveld. Er zat trouwens nog 1 steen in diens zak. Daarmee gaan we straks de Palestijnse Mahdi bekogelen. En wat willen die activisten dan?