11

MOUNTAIN VIEW – Een groep Amerikaanse organisaties, bedrijven en activisten, onder aanvoering van open source-project Mozilla, is naar aanleiding van het Prism-privacyschandaal de actie ‘Stop Watching Us’ gestart.

De groep richt zich met de website StopWatching.Us specifiek op het Amerikaanse Congres, meldt Webwereld. In een open brief aan alle congresleden beschrijft de protestgroep hun zorgen over de vrijdag onthulde wereldwijde spionagepraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst National Security Agency (NSA) via het aftapprogramma PRISM.

In de brief benadrukt de actiegroep de controversiële sectie van de Patriot Act die NSA misbruikt voor het verzamelen van belgegevens van miljoenen klanten van de Amerikaanse provider Verizon, terwijl dit volgens The Wall Street Journal ook bij grote maatschappijen AT&T en Sprint gebeurt. ‘Deze allesomvattende datacollectie strijkt in tegen de fundamentele Amerikaanse waarden van vrijheid en privacy’, aldus de opstellers.

Initiatiefnemer Mozilla roept organisaties, bedrijven, prominenten, privépersonen en uiteraard ook Amerikaanse Congresleden op om zich uit te spreken tegen Prism. Onder meer de digitale rechtenorganisatie EFF, Greenpeace en de American Library Association maken onderdeel van de Amerikaanse actiegroep die al bijna uit honderd leden bestaat. Ze eisen onder meer dat alle verantwoordelijke ambtenaren aansprakelijk worden gesteld wanneer blijkt dat zij mee hebben gewerkt aan het spionageprogramma.

Naast het StopWatching.Us-initiatief groeit ook het aantal ondertekenaars van de petitie waarin gepleit wordt voor volledige gratie van klokkenluider Edward Snowden die uit de school heeft geklapt over Prism. Op de website van het Witte Huis hebben in korte tijd 60.000 mensen de petitie ondertekend. Dergelijke petities vergen 100.000 ondertekenaars voor een verplicht antwoord.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
11 jaren geleden

haha, de hemelse machten zien ons onafgebroken en als je iets uitvreet krijg je het toch weer op het bord, met of zonder NSA of camera’s.