12

Koning-Koopman Willem-Alexander, met in zijn voetspoor minister Ploumen, leidde vorige week een Duitse handelsmissie die onder andere een bezoek bracht aan het bedrijf Diehl Aerospace in Frankfurt. Wat is Diehl?

Het familiebedrijf Diehl bestaat 110 jaar, het is begonnen in 1902. Het begin van de Eerste Wereldoorlog is het begin van de wapenproductie. Het succes van de onderneming komt vooral tot stand dankzij Karl Diehl, zoon van oprichter Heinrich. Karl Diehl wordt in 1933 lid van de NSDAP, de Nazi-partij. In de oorlog krijgt Diehl tweemaal het ‘Kriegsverdienstkreuz’ van Hilter uitgereikt, die hij zeer waardeert.

De Tweede Wereldoorlog is een zeer succesvolle periode voor het bedrijf dat vooral granaten en ontstekers produceert. Een groot aantal dwangarbeiders en gevangenen uit concentratiekampen wordt er te werk gesteld, onder wie duizend jodinnen uit het kamp Gross-Rosen.

Na de oorlog pakt Diehl de wapenproductie snel weer op. Spijt van zijn rol tijdens WO-II heeft hij niet. ‘Ik heb er voor gekozen met de Nazi’s mee te doen’, verklaart hij. Diehl exporteert militair materiaal naar onder meer Argentinië, Marokko, Botswana, Bolivia, Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië, Tunesië en Wit-Rusland. Diehl levert een eindeloze variatie aan wapens, aan iedereen die er voor wil betalen.

En daar, bij Diehl, zien we koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Ploumen in een vluchtsimulator. Het verslag daarvan, met foto en al, haalt uitgebreid de media. Daarmee bevestigend dat het economische of korte termijn belang koning kraait in het Haagse.

Een moedeloos makende realiteit, omdat ten diepste niet het korte maar het lange termijn belang (de rechtvaardige wereld) de stip aan de horizon is, waar de koers van het beleid op gericht dient te zijn. Kennelijk denkt men zowel op Het Binnenhof als in Paleis Noordeinde dat zonder een bedrijf als Diehl Aerospace die stip nooit in het vizier zal komen. Hoe naïef kun je zijn.

Wouter ter Heide

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
11 jaren geleden

Het is nou eenmaal de taak van een koning om je ook met minder aangename zaken bezig te houden. Het zogenaamde idealisme van activisten is vaak een dunne laag.

mammeloe
11 jaren geleden

Ploumen valt misschien iets meer te verwijten in deze.

Wouter ter Heide.
11 jaren geleden

Mammeloe, ben het met je eens dat het idealisme van activisten (zoals Ploumen) vaak een dun laagje is, maar dat dunne laagje valt in het niet bij het idealisme van een koning die regeert bij de gratie Gods.  

mammeloe
11 jaren geleden

oh ik mag hem wel, Willem Alexander en op iedereen is wel wat aan te merken.

mammeloe
11 jaren geleden

ik had al een vermoeden dat het stuk met name bedoeld was om Willem af te zeiken.

mammeloe
11 jaren geleden

weet je wie er naïef zijn? Die links activisten van IndyMedia. Geef ze een ton en ze draaien als een blad aan ene boom om. Ze denken dat ze de wereld kunnen verbeteren maar uiteindelijk voelen ze zich moreel verheven. De wereld zal niet eerder verbeterd worden dan wanneer Jezus terug komt.

mammeloe
11 jaren geleden

ik zeg dus dat de links activisten naïef zijn. De wouertjes van deze wereld.