15

DEN HAAG – Vorig jaar stemde oppositiepartij PvdA tegen de verkoop van tanks aan Indonesië. Als regeringspartij ging de partij onlangs akkoord met de export van wapentuig aan het Aziatische land.

Het kabinet geeft toestemming voor de export van militair materiaal ter waarde van 345 miljoen euro naar Indonesië. Het gaat om onderdelen van fregatten voor de Indonesische marine. Dat melden minister voor Buitenlandse Handel Ploumen (PvdA) en minister van Buitenlandse Zaken Timmermans (PvdA) in een Kamerbrief.

De onderdelen worden geleverd door Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen, deels via een werf in Roemenië en deels rechtstreeks naar een werf in Indonesië. De fregatten zelf worden gebouwd in Roemenië of Indonesië – het bedrijf is alleen verantwoordelijk voor de levering van onderdelen. De uitvoer is volgens het kabinet niet in strijd met de Europese criteria voor de export van wapens.

Vorig jaar ging de verkoop van tachtig tanks aan Indonesië niet door. Een meerderheid van de Tweede Kamer was tegen, onder meer in verband met de situatie in Papua. Ook de PvdA stemde toen tegen. ‘In Papua blijven interne spanningen bestaan en doen zich af en toe gewelddadige incidenten voor’, schrijven Ploumen en Timmermans nu aan de Kamer. De uitvoer van de fregatonderdelen zal echter volgens hen niet leiden tot toename van de interne spanningen.

Volgens militair wapendeskundige Martin Broek draaft het kabinet door in de Kamerbrief te stellen dat ‘Indonesië een stabiele democratie is met een vrije pers, een actief maatschappelijk middenveld en een hoge mate van tolerantie. De bescherming van mensenrechten is (grond-)wettelijk vastgelegd, naleving is een incidenteel punt van zorg.’ De schending van mensenrechten is volgens Human Rights Watch meer dan incidenteel.

“Nederland kiest er duidelijk voor de Indonesische regering in Jakarta bij te vallen en neemt de stroom aan kritiek op het Indonesische optreden in Papua nauwelijks serieus”, stelt Broek op zijn weblog. “Het woord ‘acties’ verhult dat het om moord, marteling en straffeloosheid aan de kant van leger en veiligheidstroepen gaat.” Ook Amnesty rapporteerde hier recent over.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
11 jaren geleden

het is in dit geval misschien off topic maar ik vraag me altijd weer af in hoeverre er occulte connecties zijn met zulke grote deals. Er is een stuk over Aldo Moro, Prodi en het gebruik van Ouija borden in de Italiaanse politiek en maffia.
 
Zou me niks verbazen als dit soort dingen ook gebeuren met betrekking tot de JSF en misschien ook in dit geval.
 
http://direland.typepad.com/direland/2008/03/aldo-moro-the-o.html