16

WASHINGTON – De VS heeft vorig jaar een maatregel laten schrappen in de Europese wetgeving rond dataprivacy. Die had spionagepraktijken van PRISM binnen Europa kunnen bemoeilijken.

De Europese Commissie heeft begin 2012 op verzoek van de Amerikaanse lobby een reeks beschermingsmaatregels geschrapt die de mogelijkheid om EU-burgers te bespieden drastisch moest reduceren. Daarvoor is volgens de Financial Times flink wat lobbywerk verricht door de regering Obama. Onder meer Janet Napolitano, secretary of Homeland Security, is persoonlijk in Brussel komen praten met EU-politici.

De maatregel stond bekend als de anti-FISA clausule, verwijzend naar de Foreign Intelligence Surveillance Act waarmee niet-Amerikanen bespioneerd mogen worden binnen de VS. Concreet zou de maatregel, die begin 2012 sneuvelde, de overdracht van data aan de VS, specifiek gericht op telecom- en technologiebedrijven, verbieden.

Volgens de Financial Times hebben de meeste Eurocommissarissen de maatregel destijds weggestemd met als argument dat ze toch weinig impact zou hebben daar de servers van grote technologiebedrijven al in de VS gevestigd zijn. Ook zou het datatransfers tussen beide continenten hebben bemoeilijkt.

Eind vorig jaar verlengde president Obama de controversiële Foreign Intelligence Surveillance Act met vijf jaar. De Amerikaanse overheid heeft met FISA brede bevoegdheden om data op te vragen bij Amerikaanse bedrijven, alsmede het telefoon- en internetverkeer van buitenlanders af te tappen. De autoriteiten kunnen in het geheim telefoon- en internetverkeer van iedere niet-Amerikaan onderscheppen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties