18
Betogers in de straten van Sao Paulo [klik voor vergroting]

SAO PAULO – Terwijl het nationale voetbalteam van Brazilië floreert tijdens het toernooi om de Confederations Cup, wordt buiten de stadions massaal gedemonstreerd tegen sociaal onrecht in het land.

Al dagen wordt er in steden in het hele land gedemonstreerd voor betere voorzieningen en tegen onder meer slecht onderwijs, hoge belastingen, corruptie, dure sportevenementen en armoede. Bij een manifestatie in Rio de Janeiro kwam het maandagavond tot rellen. Radicale betogers richtten zich tegen het deelstaatparlement, wierpen met stenen naar het gebouw en stichtten brand in de straten.

Volgens de politie kwamen dinsdagavond ongeveer 50.000 mensen in Sao Paulo, waar de betogingen vorige week begonnen, de straat op. De manifestaties verliepen aanvankelijk vreedzaam, maar dreigden te escaleren toen betogers het stadhuis bereikten. Een groep actievoerders confronteerde de politie en probeerde het gebouw te bestormen. Ze werden tegengehouden door collega-betogers die een menselijk keten vormden.

De Braziliaanse regering dreigt inmiddels met de inzet van veiligheidstroepen (lees: militairen) in vijf grote steden om de massale protestgolf onder controle te krijgen. De aankondiging volgt op nieuwe botsingen tussen de politie en demonstranten in Sao Paulo. De troepen zullen naar Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador, Fortaleza en Brasilia worden gestuurd. In die steden vinden wedstrijden van het Confederations Cup-voetbaltoernooi plaats.

Juni 2014 is Brazilië gastheer van het WK voetbaltoernooi, terwijl het land in 2016 de Olympische Spelen organiseert. Bij de voorbereiding van deze commerciële evenementen treedt de Braziliaanse overheid autoritair op en schendt ze zelfs de mensenrechten. Dit stellen vijftig Braziliaanse organisaties in een onlangs verschenen rapport. Bijna 30.000 families moesten hun huizen gedwongen verlaten om plaats te maken voor de bouw van sportcentra.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
11 jaren geleden
mammeloe
11 jaren geleden

ik voorspel dat de protesten wereldwijd zullen worden als opmaat voor de Mahdi die zich aan zal dienen, de valse wereld verlosser.