25

Brendan Byrnes is een muzikale duizendpoot. Hij heeft muziek geschreven voor strijk-ensembles en orkest en werkt samen met muzikanten, dichters, kunstenaars, choreografen en performers. Byrnes is tevens gitarist, componeert en brengt zijn eigen elektronische en elektro-akoestische composities ten gehore op het album Micropangaea dat is uitgebracht door het label Spectropol.

Micropangaea is een fictief continent dat eens in de verre toekomst zal ontstaan op deze aardkloot. De nummers op de cd zijn complex opgebouwd. Byrnes gaat middels ritmes en tegenritmes en invloeden van progressieve rock, avant-gardisme, symfonische rock en elektronische muziek alle toonreeksen af. Vacant City is een prachtig nummer dat mij sterk doet denken aan King Crimson, met meeslepende zang.

In het volgende nummer Eboa Ocean kiest Byrnes voor de eenvoud. Hier houdt hij zich qua intonatie in en sluit aan bij de traditie van de drone-muziek, om vervolgens weer weer verder te gaan met disharmonische klanken, ritmes en intonatie. The Skies is een prachtig gitaarnummer met gebruikmaking van de nodige echo-apparatuur waarmee een dromerige sfeer wordt gecreëerd.

Het laatste nummer, Fever Swimming, is een stuk voor zes gitaren, percussie en elektronica. Tonen, akkoordreeksen en ook hier het ritme vullen elkaar aan, conflicteren onderling, komen samen en barsten weer uiteen. Voor degene die zich nog dieper in deze complexe materie wil verdiepen heeft Byrnes een speciale website gelanceerd waarop hij een boekje opendoet over de achtergronden van zijn muziek.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties