24

NEW YORK/DEN HAAG – Amerikaans onderzoek wijst uit dat drinkwater vervuild kan raken met methaan door de winning van schaliegas. Methaandampen kunnen tot verstikking, duizeligheid of ontploffing leiden.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS, analyseert het drinkwater uit 141 putten in het noordoosten van de staat Pennsylvania. Van deze putten liggen er 59 binnen een straal van een kilometer van een schaliegas-installatie. De concentratie methaan in het water was bij deze putten zes keer zo hoog als bij de putten die verder van een schaliegas-installatie verwijderd lagen.

Onderzoeksleider Robert Jackson, hoogleraar aan de Duke University in Durham, North Carolina, had twee jaar geleden ook al een artikel gepubliceerd over de vervuiling van drinkwater met methaan. Daarin suggereerde hij dat de winning van schaliegas de oorzaak zou kunnen zijn van de vervuiling, maar hij had niet goed genoeg naar de herkomst van het methaan gekeken om daar een sluitende uitspraak over te kunnen doen.

Schaliegaswinning is namelijk niet de enige mogelijke oorzaak van methaan in het water. Methaan kan ook vanzelf via scheurtjes in het gesteente omhoog komen, of worden geproduceerd door bacteriën in de grond. In deze nieuwe studie heeft Jackson meer analyses gedaan om de herkomst van het methaan in het water te bepalen. De onderzoekers konden nu bij een derde tot de helft van de gevallen de winning van schaliegas aanwijzen als de oorzaak van de verhoogde concentratie methaan in het water.

Ondertussen laat minister Kamp van Economische Zaken een eigen studie uitvoeren naar de voor- en nadelen van schaliegaswinning in Nederland, welke vóór 1 juli afgerond moet zijn en eind augustus naar de Tweede Kamer moet worden gestuurd. Maar Kamp heeft inmiddels laten weten dat hij de uitkomsten van het onderzoek eerst zelf wil bestuderen voor hij ze deelt met de klankbordgroep schaliegas, die het onderzoek begeleidt.

Deze klankbordgroep, waarin gemeenten, provincies, belangengroepen en bedrijven zitting hebben, moet daartoe een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. De gemeenten Noordoostpolder en Boxtel zijn inmiddels uit de klankbordgroep gestapt omdat ze zich niet kunnen vinden in het gebrek aan transparantie. Eerder haakten de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland af, en gisteren stapten ook Milieudefensie en stichting Schaliegasvrij Nederland uit het overleg.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties