adorno c

‘Veel kennis is waardeloos zodra ze losstaat van de verdeling van kracht, ook al is ze formeel waar.’    [Theodor W. Adorno]

Het dagelijks leven is door en door geëconomiseerd. Alles is handel geworden. Gezondheid bijvoorbeeld is big business. Bij mijn vorige tandarts, tijdens de controle wanneer er weer ‘vullingen vernieuwd moeten worden omdat het hoogtijd is’, kreeg ik geregeld het gevoel dat ik met een financiële transactie bezig was. ‘Ik heb geen pijn en vullingen hoeven toch niet al na drie jaar vervangen te worden?’, murmelde ik met een mond vol tandartsattributen.

Ik wilde mijn gebit niet onnodig laten ombouwen tot een exclusief kronenpark. Maar er moest geld verdiend worden en het wordt toch vergoed door de verzekering, was de gedachte. Een paar röntgenfotootjes en wat nieuwe vullingen kan geen kwaad, dacht ik dan gelaten. Daar komt bij dat onderhandelen met een ‘tandenondernemer’ niet mijn sterkste punt is.

Of neem een kennis van me die zich lichamelijk nooit goed voelt, om psychosomatische redenen constateer ik als leek, maar die elke keer weer (voor iets anders) door de huisarts wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Met als gevolg een zoveelste onderzoek in een peperdure MRI-scan, waarbij na afloop een recept wordt overhandigd met medicijnen die bijwerkingen opleveren, welke meestal weer leiden tot vervolgonderzoeken. Maar ze vinden nooit iets.

Het komt erop neer dat de huisarts geen tijd heeft voor gesprekken om de klachten eens duidelijk in beeld te krijgen en zijn patiënt doorverwijst om er vanaf te zijn. In datzelfde ziekenhuis verschijnen alle onderzoeken die zijn uitgevoerd elke keer keurig op het beeldscherm. Wat tot de conclusie zou moeten leiden dat een psycholoog bij deze patiënt effectiever kan zijn. Je denkt dan cynisch dat ze hun handel niet zomaar cadeau zullen doen aan de concurrent.

En de patiënt zelf? Deze wordt zonder duidelijke uitleg – witte jassen blijven ondanks ‘de val van de elite’ imponeren – als een slappe hotdog wederom de scan ingeschoven met als uitkomst een afsprakenkaart van de polikliniek voor een nieuwe reeks ‘standaardonderzoeken’. En des te verder in een volgend ‘traject’, hoe meer de patiënt het idee krijgt dat er iets ernstigs aan de hand is. Die gaat zich almaar zieker voelen, waardoor je beseft dat de Diagnose behandel combinatie een lucratieve business kan zijn.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
11 jaren geleden

tegenover de leugen van de markt kan ik even goed de leugen van het humanisme zetten. Ga eens een willekeurige kerk binnen en je krijgt een humanistische preek te horen. Het vrijzinnige gedachtegoed zegeviert en om die reden staan orthodoxie en anarchisme heel dicht bij elkaar. Het IndyMedia gedachtegoed hoor je soms in en wat zwakkere vorm ook vanaf de kansel. Ik ben wel benieuwd of er een relatie is tussen humanisme/vrijzinnigheid/anarchisme en kapitalisme c.q. de opkomst van de PVV.

ron
11 jaren geleden

@mammeloe…
Je schrijft: Ik ben wel benieuwd of er een relatie is tussen humanisme/vrijzinnigheid/anarchisme en kapitalisme c.q. de opkomst van de PVV.
 
De vraag stellen is de vraag beantwoorden, waarom onderzoek je dat niet?
Ron 

mammeloe
11 jaren geleden

beste ron,
de manier waarop je eenzijdig naar de dictatuur van het doorgeschoten marktdenken kijkt, doet me denken aan de manier waarop de joden in de tijd van Jezus eenzijdig tegen de Romeinse overheersing aan schopten. Toen kwam Jezus, de bevrijder, die echter de Romeinen met rust liet en verklaarde dat bevrijding met heel andere zaken te maken had zoals met wetticistisch denken. Waaronder ik ook Humanisme reken. 
Zelfs zijn eigen moeder Maria hoopte nu dat ze van het imperialistische juk van de Romeinen bevrijd zouden worden. Haar lied in Lucas is ongekend voor een meisje van pakweg 15 jaar. En toch had ze niet door dat bevrijding met heel andere dingen te maken heeft.
Wat mij steeds weer verbaast aan activisten is dat ze alles holistisch benaderen, mensenrechten, feminisme, palestijnen en kapitalisme ect. Terwijl zaken als humanisme, anarchisme en marxisme buiten schot blijven. Ik houd me met andere zaken bezig, je hebt meerdere soorten kennis, gnosis, sunesis en epignosis.

bert
11 jaren geleden

Mooi voorbeeld om over na te denken in dit verband:
er zijn ca. 1 miljoen mensen in nederland die cholesterol pillen moeten slikken van hun (huis)arts. Het is een wetenschappelijk feit dat je minstens 100.000 mensen elke dag die pillen moet laten slikken om *MOGELIJK* drie hartinfarcten te voorkomen. Het verband tussen een te hoog cholesterol en hartinfarct is wetenschappelijk nog nergens aangetoond… Een apotheekhoudende huisarts schrijft 1x voor (werkje van ca 30 seconden) en vervolgens loopt de automaat van de cholesterolpillen decennia lang door… Is een miljoenen belang van Monthly Recurring Revenue (MRR in bedrijfseconomisch jargon of geld waar je geen moer voor hoeft te doen). Niemand die er onderzoek naar doet en de het maffiose arts/pharma complex lacht zich het hemd uit de broek.

Zo zijn er nog tig voorbeelden te geven van onnodige verspilling in de marktwerkende zorg waar niemand zich druk om schijnt te maken.

mammeloe
11 jaren geleden

met alle respect maar ik zie het verschil niet tussen de leugens van de vrije markt en het geklets van Wouter.