01

ASSEN – Nabestaanden van de Molukse treinkapers die in 1977 om het leven kwamen bij de bevrijdingsactie door Nederlandse mariniers zijn een petitie gestart voor een parlementair onderzoek naar de ware toedracht.

Op 23 mei 1977 kaapten negen bewapende Molukse jongeren een intercitytrein ter hoogte van het dorp De Punt in Drenthe. De Molukkers eisten met hun gewelddadige actie dat de Nederlandse regering de belofte uit 1951 na zou komen, namelijk een eigen staat stichten op de Molukken. De gijzeling van aanvankelijk 85 reizigers, van wie al snel 40 de trein mochten verlaten, duurde uiteindelijk 19 dagen.

In de vroege ochtend van 11 juni 1977 werd de trein door mariniers bestormd waarbij zes kapers en twee passagiers om het leven kwamen. Volgens recent onderzoek van journalist Jan Beckers en Junus Ririmasse, één van de toenmalige kapers, werden daarbij drie, mogelijk vier, van de treinkapers geëxecuteerd. Verder zou gijzelaar Rien van Baarsel om het leven zijn gekomen door een kogel van een marinier, en dus niet afkomstig van een Molukker zoals werd beweerd.

De onderzoekers concluderen aan de hand van oude autopsierapporten, foto’s, tientallen gesprekken met betrokkenen en met steun van een forensisch patholoog dat ‘een aantal mariniers zich schuldig heeft gemaakt aan perversiteiten en zich te buiten ging aan een orgie van bloed en geweld’. Beckers’ bevindingen wijken sterk af van de officiële lezing dat alle gedode kapers omkwamen bij het spervuur op de trein, dat voorafging aan de bestorming.

In Molukse kringen bestond altijd al de overtuiging dat een aantal kapers is geliquideerd door mariniers. Naar aanleiding van het onderzoeksrapport dringt de initiatiefgroep 7for7 middels een online-petitie aan op een parlementaire enquête, dan wel strafrechtelijk onderzoek naar de wijze waarop de treinkaping werd beëindigd. ‘Voor alle treinpassagiers en nabestaanden is het van wezenlijk belang om te weten wat er precies heeft plaatsgevonden’, aldus 7for7.

Als waarnemend commandant van de mariniers bij de kaping voelt Kees Kommer zich achteraf belazerd. Hij nam destijds het besluit tot beëindiging van de kaping op basis van informatie die Leider Plaats Delict Dick de Jong, die de geluidsbanden en gesprekken in de trein had afgeluisterd, verstrekte aan het crisiscentrum in Assen. Op grond van die geluidsopnamen zou De Jong de situatie in de trein als ‘niet dreigend’ voor de gijzelaars hebben ingeschat.

De kans was klein dat de kapers op het punt stonden de gegijzelden te executeren, maar die boodschap is nooit overgekomen bij Kommer. “Ik denk dat die informatie ergens onderweg van het crisiscentrum in Assen naar het beleidscentrum in Den Haag verkeerd is geïnterpreteerd. Ons is gezegd dat we moesten ingrijpen omdat de kapers gijzelaars wilden doodschieten. We zijn op het verkeerde been gezet. Daarom voel ik me belazerd.”

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft de huidige ministers van Defensie en Justitie om uitleg gevraagd. Hij wil dat ze gedetailleerd ingaan op het destijds gebruikte geweld. Dries van Agt, destijds minister van Justitie, nam samen met de ministers De Gaay Fortman en Van der stoel het besluit voor de bestorming. Hij wil niet inhoudelijk reageren op het onderzoek.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
10 jaren geleden

Roomsche gluiperd. Dries deed dus precies het zelfde wat hij Israel nu verwijt.

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  Flip

Dries is het slaafje van de PLO 
 

Frans Matulessy
10 jaren geleden

Dries krijgt zijn straf nog wel, niet hier maar op een andere plaats….ik zou zeggen teken de petitie!!!!
 

Beschouwer
10 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Matulessy

Nooit teken ik die stomme petitie !! De actie was een goeie actie tegen deze verrotte terroristen. De terroristen hadden bij Wijster al laten zien dat ze bereid waren om onschuldige ongewapende mensen te doden. Dan verspeel je als terrorist je mensenrechten want die van de gegijzelden hebben de terroristen al met voeten getreden. Hulde voor de actie die behoorlijk goed is gelukt met weinig slachtoffers onder de gegijzelden. En weet je wat ik zou precies hetzelfde zeggen als mijn zoon een van de terroristen was geweest en gedood was door de mariniers. Precies hetzelfde !! 

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  Beschouwer

helemaal mee eens als je een kaping start verwacht dan geen happy end.
eigen schuld. dikke bult

Ronald
10 jaren geleden

Dus een kaping en mensen bedreigen was een misverstand in 1951 net na de oorlog?
Die arme gijzelnemers? Nee ik was er niet bij maar flikker toch op!

the conservatist
10 jaren geleden

ach zielig, wie zijn billen brandt moet op de kogels zitten lijkt me. was zeker toen in heel veel landen de standaard behandeling voor gijzelnemers. Tjah beetje onnozel dat je dan denkt lief te worden behandeld. Hebben ze trouwens zelf ook niet een paar kogels door iemand heen geschoten?

Freek
10 jaren geleden

kapers verdienen net zoals terroristen de kogel , voor dit soot beesten is er in de samenleving geen plek.

10 jaren geleden

Heu heu heu!!!
De doodstraf hebben we niet voor niks afgeschaft. Mensen zijn moreel niet bevoegd, of in staat om te bepalen wanneer iemand “de kogel” verdient. Zeker in dit specifieke geval, ga je er wel even zomaar aan voorbij dat Nederland effectief een heel land ‘gijzelt’. Die gasten kapen echt niet voor de lol een trein. Ze wisten dat ze een hoop levens (inclusief hun eigen) in gevaar zouden brengen. Het feit dat ze dat toch doen, zegt mij dat de alternatieven in hun ogen (zoals niks doen) erger zijn.
Ik wil de kaping niet goedpraten, maar moeten we die mariniers dan niet ook afschieten? En moeten we de beul (Jij? Freek?) dan niet ook afschieten? Daar zijn we dus een paar decennia geleden mee opgehouden, omdat we besloten: wij kunnen beter.

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  burt777

niet mee eens
dit rechtvaardigt nooit een kaping.
trouwens.  er zijn genoeg andere die zich slecht bejegend voelen
nu en in het verleden.  
we zijn toch geen Palestijnen  (oftewel terroristen )

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  burt777

ach.   ze deden het echt niet voor de lol
heu heu heu
zo naïef 

Anoniem
10 jaren geleden

Wie wint zaait zal storm oogsten.

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

wind

[…] In de vroege ochtend van 11 juni 1977 werd de trein door mariniers bestormd waarbij zes kapers en twee passagiers om het leven kwamen. Volgens recent onderzoek van journalist Jan Beckers en Junus Ririmasse, één van de toenmalige kapers, werden daarbij drie, mogelijk vier, van de treinkapers geëxecuteerd. Verder zou gijzelaar Rien van Baarsel om het leven zijn gekomen door een kogel van een marinier en dus niet afkomstig van één van de Molukse kapers zoals werd beweerd. […]

Uw geweten
10 jaren geleden

Je koopt een treinkaartje om je moeder te gaan bezoeken, je hebt er zin in. Krentenbollen mee, boekje mee, het kan wel even duren. Het was niet druk in de coupe. Opeens staat de trein stil en komen gewapende en opgefokte mensen de coupe binnen, een gijzeling. Daar zit je dan met je krentenbol en boek. Volkomen onschuldig. Na enige tijd wordt een medewerker van de NS in de deuropening vermoord. Voorbeeld stellen. Na onderhandelingen die op niets uitlopen komen “onze jongens” ons bevrijden. Er wordt geschoten, vliegtuigen vliegen over. Er vallen doden. Minimaal 1x per week wordt ik wakker uit een nare droom, treinkaartjes kopen doe ik niet meer, naarmate je ouder wordt, nemen de dromen toe. PTS misschien?  Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat iedere dode er een te veel was. Maar ik kocht net als alle anderen een kaartje, om bij iemand op bezoek te gaan. Zij kochten een kaartje om een heel andere reden…. en dan loop je het risico dat de uitkomst  niet zo is als je graag zou willen.
Wellicht dat de nabestaanden geld willen hebben van de overheid, of excuses. Net als bij het slavernij monument, als land moeten we voor onze donkere medelanders nog een keer door het stof. Het zal aan mij liggen maar volgens mij moet iedereen die zwart bloed in zich heeft dankbaar zijn, dankbaar dat ze niet in Afrika wonen. Suriname werd onafhankelijk, 2/3 van de Surinamers woont nu in Nederland… bij die slavendrijvers. Ooit waren mijn voorouders Horigen en Lijfeigenen, voor de goede lezers onder u, dat zijn ook slaven! Dus ook ik heb recht op een excuus. Want ook ik heb onverwerkte trauma’s, ooit ging mijn over, over, over, overgrootvader met een riek het land op om bieten te steken voor een landheer, woonden ze in plaggenhutten. Dus relativeer eens een beetje mensen, kijk eens naar de toekomst en je eigen rol daarin, dat is beter dan te zwelgen in het al dan niet vermeende onrecht dat je is aangedaan.
De kern van mijn betoog: Neem eens eigenverantwoordelijkheid.

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  Uw geweten

helemaal mee eens

MartinK
10 jaren geleden

Gesproken wordt er in dit artikel over de treinkaping van 1977 bij De Punt. Daarbij werden er geen gijzelaars gedood. Dat was in 1975 bij Wijster wel het geval. Meneer “Uw Geweten” spreekt dus over een andere treinkaping, twee jaar later en andere plaats. Het is opvallend voor iemand die zegt erbij te zijn geweest dat hij dit detail over het hoofd ziet. 
Ik kan me wel voorstellen dat beleidsvoerders en mariniers (na de executies van 1975) niet het risico wilden lopen dat er toch nog tijdens de bervrijdingsactie mensen geëxecuteerd zouden worden. Shoot first, ask later.

Beschouwer
10 jaren geleden

Die actie van die marniers was een goede keuze en dat gemauw achteraf is krokodilletranengejank. Als een terroristsiceh groepering mensen gijzelt en mensen dreigt met de dood dan verspelen ze alle rechten want dit kan een land niet zijn burgers laten overkomen en schakelt de terroristen uit. En als dat uitschakelen dan doorzeven si dan is dat zo. Want stel dat er door een terrorist nog een handgranaat tussen de gegijzelden was gegooit of een bom tot ontploffing werd gebracht. Het is zooooooooo makkelijk om deze actie vanaf de leunstoel te bekritsiseren. Moukkers staan er wel om bekend altijd te blijven mauwen en zeiken. 

Anoniem
10 jaren geleden

Wie naar het zwaard grijpt, zal door het zwaard vergaan.

Jan Salanama
10 jaren geleden

Ik lees hier allemaal kreten als: “Wie naar het zwaard grijpt, zal door het zwaard vergaan”, “wie zijn billen brandt moet op de kogels zitten” etc. Beste Nederlanders, nu moeten jullie eens goed luisteren. Hoe zouden jullie je voelen, als je meer dan 400 jaar als slaaf wordt gebruikt? Dat je eigen land uitgebuit worden vanwege de een andermans land economie? Dat je onder valse voorwendselen naar een vreemd land wordt gehaald, waar je niet eens heen wilt, maar onder dwang ertoe moest gaan? Dat je in een vreemd land zit, waar de overheid je voor de gek heeft gehouden en dus hier vast zit? Hoe zouden jullie dan voelen? Verneukt toch? En laten we wel wezen…. Nederlanders zijn de grootste terroristen. De grootste slavendrijvers. Dus ga aub niet jullie eigen straatje schoonvegen en net doen dat wat Molukkers deden fout was? Die rumoerige jaren 70 is niks vergeleken met wat de Nederlanders honderden jaren deden!! En niet alleen bij mij Molukkers ,maar ook bij de Surinamers, Antilanen, Afrikanen etc! Schandalig volk die belanda’s!

Beschouwer
10 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Salanama

Daar hadden die treinpassagiers niks mee te maken. Met die kolonien en dergelijke. Trouwens veel Molukkers zaten bij de KNIL en hebben de Nederanders enthousiast mee geholpen om andere bevolkingsgroepen onder de duim te houden ! 

Beschouwer
10 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Salanama

Wees nu maar eerlijk. Het gaat alleen maar om geld net als die krokodilletranen over de slavernij. Het gaat opuur om geld ! Als de andere Afrikaanse stammen niet enthousiast hadden mee geholpen om slaven te brengen waren de Hollanders, Engelsen en dergelijke nog aan het zoeken geweest in Afrika in de jungle naar slaven. En als de KNIL Molukkers de Hollanders niet enthousiast hadden geholpen om andere bevolkingsgroepen onder de duim te houden waren de Hollanders al 400 jaar geleden uit Indie gedonderd in plaats van in 1949.  De Hollanders hebben de Molukkers misschien wel min of meer gered omdat ze anders mogelijk waren afgeslacht toen Indie onafhankelijk werd omdat het vaak de KNIL-hulpjes waren van de Hollanders (verraders dus gezien vanuit persectief van de Indonesiers). Ja de Hollanders hadden moeten zeggen dat het niet mogelijk was een Molukse staat te maken voor de Molukkers puur omdat de Hollanders er uit zijn gedonderd en geen ene moer meer te vertellen hadden in het zelfstandige Indonesie. Klaar punt uit !! U heeft geen idee hoe kwaad ik ben om een terroristische actie goed te praten om wat voor reden dan ook is dat niet goed te praten. En terroristen kweken alleen maar haat !

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Salanama

maar je woont hier wel fijn tussen die belanda’s!
misschien tijd om weg te gaan?

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Salanama

je historische kennis is nul komma nul

Jozua Johannis
10 jaren geleden

Veel tegenstrijdige reacties…. Wat zeggen we tegen de onschulidig vermoorde mensen? Oh ik dacht dat je een kaper was? En tegen de nabestaanden ja sorry bedrijfsongeval? Trouwens de petitie is gestart naar aanleiding van de minister van Defensie die de mariniers voor deze liquidatie een lintje wou geven. Tja het is maar waar je trots op bent.

Jan
10 jaren geleden
Antwoord aan  Jozua Johannis

kwaad met kwaad vergelden lost niets op
 

Peter de Bond
10 jaren geleden

Er is een vreselijk zelfmedelijden bij Molukkers.Maar niemand van hen gaat daar naar terug om de Molukken opnieuw op te bouwen.Allemaal vreten ze uit de staatsruif in Nederland, de scholing die ze hebben is laag inzet voor wat dan ook altijd minimaal.Allemaal zijn ze onhandelbaar,bovendien menen ze te mogen stelen van Nederlanders.Het is een soort racisme, onlangs nog bestolen door Efraim Salampessey.
Kijk naar steden waar veel Molukkers zitten en vraag de bevolking en vind het bewijs voor mijn stelling.
PS vergeet niet dat ze NOOIT naar Nederland hadden behoeven  te gaan als ze niet geheuld hadden tegen eigen bevolking samen met de bezetter (de Nederlanders)

Peter Philip
10 jaren geleden
Antwoord aan  Peter de Bond

Meneer de Bond,
Als inwoner van Lunteren kan ik mij niet vinden in uw reactie.
Lunteren 29-01-2014,   Peter Philip

Miriam Berthauer
10 jaren geleden

Ik weet nog goed, dat na de eerste executie van een gekaapte treinpassagier Ing. Manusama op de radio was. Gevraagd naar zijn reactie op deze wandaad, hij lettelijk zei : ”Ja, maar je moet niet op alle slakken zout leggen”. Hoe moet je daar nou in godsnaam op reageren?

dwar
10 jaren geleden

Als een kaping en gijzeling begint kun je een actie verwachten lijk me zo. Nu, jaren na dato, niet gaan lopen miepen over het geweld wat is gebruikt. Hoe zullen de slachtoffers, dode en levende, van de twee kapingen en gijzelingen zich voelen? Denk daar maar eens aan. Ik vond de bevrijdingsactie een van de beste acties die ooit is gedaan door Nederlandse overheid.

gert
10 jaren geleden
Antwoord aan  dwar

Ik was toen nog maar 15 jaar  en volg met belangsteling de nieuws berichten naar aanleiding van het beeindigen
van de treinkaping.
je hoort nu vanuit de mollukkers dat nederland de treinkappers moetwillig gedood heeft .
in 1975 hebben zij 3 onschuldige passagiers gedood
in 1977 onschuldige mensen in een trein gegijzeld  en een school met kinderen gegijzeld
nu moet de onderste steen boven kommen omdat de mollukkers onrecht is aan gedaan?
Staan ze ook stil wat ze de mensen in de trein en school hebben aangedaan?
De staat der Nederlanden heeft terecht goed gereageert met deze wijze van optreden en de kappers op deze manier uit te schakkelen.
Hadden ze 2 jaar eerder al in 1975 moeten doen.
nadien heeft er geen gijzeling meer plaats gevonden door mollukkers
mocht er weer zoiets plaats vinden moeten ze het wat mij betreft weer zo doen maar geen 20 dagen wachten
 

9 jaren geleden

Ik raad de nabestaanden van de slachtoffers van de molukse treinkapers aan om de nabestaanden van de molukse treinkapers in gebreke te stellen wegens ondraagelijk leed ten gevolge van de gijzelingsactie.