03

BRUSSEL – De impact van de Europese consumptie op de wereldwijde ontbossing is veel groter dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Met 9 miljoen hectare bosvernietiging tussen 1990 en 2008, veroorzaakt door de Europese vraag naar producten zoals vlees, palmolie en soja, is Europa koploper in het aanjagen van de wereldwijde ontbossing. Dat blijkt uit een studie naar de Europese voetafdruk door de Europese Commissie. De Europese bijdrage is vier keer meer dan China en drie keer meer dan Noord-Amerika, aldus het Europese Forest Footprint rapport.

Bossen in Indonesië, de Amazone en Afrika worden het zwaarst getroffen door de Europese behoeften. Door de groeiende vraag naar voedsel en de opkomende vraag naar biobrandstoffen zal de ontbossing de komende jaren alleen maar toenemen, zo luidt de voorspelling. Helemaal desastreus is het Europese overheidsbeleid voor het verplicht bijmengen van biobrandstoffen, zonder alomvattende duurzaamheidseisen.

“Op dit moment branden de bossen in Indonesië om te wijken voor palmolieplantages. Palmolie die wij in ons voedsel verwerken en in onze benzinetanks stoppen. Bossen die eeuwenlang het thuis waren voor apen en tijgers worden in enkele dagen verwoest, zodat wij knapperigere chips kunnen eten. Het is de hoogste tijd dat Europa de oerbossen van ons menu schrapt”, aldus bosdeskundige Hilde Stroot van Greenpeace Nederland.

Greenpeace roept Europa op om zelf te komen met een actieplan om de bossen wereldwijd te beschermen en deze verantwoordelijkheid niet af te schuiven op bosrijke landen zoals Indonesië, Brazilië en Afrikaanse landen in het Congobekken. “De EU moet maatregelen treffen die de import van producten waarvoor wordt ontbost tegengaan. Daarnaast is het ondersteunen van landen die hun bossen willen beschermen, in veel gevallen ontwikkelingslanden, een cruciale maatregel”, aldus de milieuorganisatie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alex
10 jaren geleden

 DE  OPLOSSING   CONSUMINDEREN

ron
10 jaren geleden

Dus niet meer op de politieke partijen stemmen die tot nu toe steeds aan de macht zijn (geweest) – die in feite ook de economische crisis hebben veroorzaakt.

mammeloe
10 jaren geleden

wie was ook weer woordvoerder van Greenpeace?

Beschouwer
10 jaren geleden

Greenpeace zat toch te zeuren dat fossiele brandstoffen CO2-uitstoot hebben en dat dat klimaatopwarming geeft ? Dat hele CO-2 verhaal is een sprookje en ik heb liever fossiele brandsof in de tank dat biobrandstof omdat daar zuustofmakende bossen worden gesloopt met een enorme biodiversiteit. 

10 jaren geleden

Verwijt het niet alleen de politici ook wij zijn hieraan schuldig.