06

LONDEN – De Britse tv-zender Channel 4 moet muzikant Morrissey een boete van 12.000 euro betalen wegens ongeoorloofd gebruik van een lied. De vegetariër schenkt het geldbedrag aan een campagne tegen ganzenlever.

Channel 4 produceerde in de aanloop van Christmas Cookalong Live van de Schotse topkok Gordon Ramsay in 2011 een spotje waarmee het tv-programma werd gepromoot. De muziek die hiervoor werd gebruikt, betrof een cover-versie van het lied ‘Please, Please, Please Let Me Get What I Want’, oorspronkelijk geschreven door Morrissey voor zijn voormalige band The Smiths.

Morrissey, in de jaren ’80 boegbeeld van de vegetarische stroming in Engeland, was niet gediend van de handelwijze van Channel 5. Met name omdat Gordon Ramsay ganzenlever op het menu heeft staan in diens restaurant-keten. Ganzenlever, ook wel foie gras genoemd, is omstreden vanwege de wijze waarop de ganzen vet worden gemest. Hiertoe wordt enkele malen per dag een trechter in de keel gestoken, hetgeen neerkomt op dierenmishandeling.

De Britse muzikant startte een juridische procedure tegen Channel 4 en won deze. De schadevergoeding die de tv-zender aan Morrissey uitbetaalt, een kleine 12.000 euro, schenkt de muzikant aan de dierenrechtenorganisatie Peta. Het geld wordt besteed aan een campagne gericht tegen de verkoop van ganzenlever in restaurants en winkels, in bijzonder de keten Fortnum & Mason die zich niets lijkt aan te trekken van acties uitgevoerd door dierenvrienden.

“Ramsay kan zijn kop beter in een magnetron stoppen zodra hij verneemt dat ik het geld heb geschonken aan een campagnegroep tegen foie gras”, laat Morrissey weten. “Foie gras wordt op dermate wrede wijze geproduceerd dat Ramsay er wel tegen moet zijn indien hij ook maar één ethisch bot in zijn lichaam heeft zitten.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
*
10 jaren geleden

Peta is zo te zien al net zo rascistisch als National Front sympathisant Morrissey.

Bernhard
10 jaren geleden
Antwoord aan  *

Jij bent, met deze stupide reactie, zelfs één ster niet waard.

***
10 jaren geleden
Antwoord aan  Bernhard

Demonstratie op de foto kan net zo goed een demonstratie van de EDL of het National Front zijn.

Bernhard
10 jaren geleden
Antwoord aan  ***

Nu ja, een of drie sterren, u heeft een probleempje tussen de oren…

***
10 jaren geleden

Bij die xenofobe Engelsen zit een steekje los…