07

WASHINGTON – Politieke partijen worden door de bevolking van de meeste landen als de meest corrupte instituten beschouwd. Een meerderheid is bereid deel te nemen aan acties tegen corruptie.

Dat blijkt uit een grootschalig corruptieonderzoek door Transparancy International (TI). Voor het onderzoek deed de organisatie meer dan 114.000 interviews in 107 landen over de hele wereld. Meer dan de helft van de respondenten was van mening dat hun regering grotendeels of volledig gecontroleerd wordt door een klein aantal actoren die in hun eigen belang handelt.

Iets meer dan een kwart van de respondenten (27 procent) gaf aan in het voorbije jaar smeergeld betaald te hebben in hun omgang met publieke instellingen zoals de politie of de rechtbank. Omkoping komt in sommige landen of regio’s veel meer voor dan in andere. In Australië, Denemarken, Finland en Japan bijvoorbeeld zegt maar 1 procent smeergeld betaald te hebben. In Afrikaanse landen als Kenia, Liberia, Mozambique, Sierra Leone of Oeganda ligt dat percentage veel hoger, boven de 60 procent.

Van de respondenten die in het voorbije jaar smeergeld betaald hebben, deed 31 procent dat aan de politie en 24 procent aan het gerecht. Ook de gezondheidszorg (17 procent) en onderwijs (16 procent) behoren tot de belangrijkste smeergeldsectoren. Corruptie blijkt het grootst in gebieden die herstellen van een conflict of in transitie zijn, zoals Afghanistan, Cambodja, Irak, Liberië, Pakistan en Sierra Leone – landen die ook lijden onder honger en ondervoeding.

Politieke partijen worden in 51 landen als de meest corrupte instelling bestempeld, waaronder ook Europese landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Finland. De politie leidt in 36 landen, waaronder veel Afrikaanse landen, Indonesië, Mexico, Pakistan en de Filipijnen. Corruptie draait niet enkel rond geld. Bijna twee derde van de ondervraagden (64 procent) is ervan overtuigd dat persoonlijke contacten een belangrijke rol spelen als je iets gedaan wilt krijgen in de publieke sector.

Opvallend is dat een meerderheid bereid is om deel te nemen aan acties tegen corruptie, zoals vreedzaam protest of het tekenen van een petitie. Het onderzoek wordt gepresenteerd middenin een golf van internationale aandacht voor corruptie. Zo waren er de voorbije dagen grote demonstraties in Braziliaanse steden tegen de hardnekkige corruptie in het land.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties