[ówt krì]

Het werk van [ówt krì] , in 2008 opgericht, wordt gecomponeerd en gespeeld door Kenneth K. Deze muzikant laat zich leiden door alles wat er om hem heen gebeurt. Elk woord en geluid dat hij hoort, ieder beeld dat hij ziet, elke weg die hij bewandelt, kortom iedere levenservaring leidt voor hem tot een nieuw experiment in de kunst. Deze intensieve manier van leven levert logischerwijze een intensieve plaat op.

Op het album The New Seed passeren in 40 minuten tijd tien nummers de revue. De esoterische vormgeving van Mattias Norén sluit naadloos aan bij de sferische muziek. Het album is uitgebracht door het label Alrealon Musique dat wordt beheerd door mensen uit Zwitserland, de Verenigde Staten en Frankrijk.

Het album begint rustig met ambient-georiënteerde composities met gelaagde synthesizer-klanken in combinatie met subtiel gespeelde pianopartijen. De rustige sfeer wordt doorbroken met nummers die intenser zijn door het gebruik van gitaar, viool en stem. Met name de nummers met stem boren een extra dimensie aan, omdat de stemgeluiden van Ned Jackson en Toni Viitanen niet introvert zijn, gericht op het uiten van innerlijke zielenroerselen.

De afwisseling tussen deze meer extraverte tot de meer ambient en melancholische nummers maakt de plaat tot een volwaardig album, zeker gezien het concept waarbinnen Kenneth K zijn muziek maakt. Mijn voorkeur gaat uit naar nummers als Ocean Hymn, waarbij op muzikale wijze het geluid van communicerende walvissen wordt benaderd die worden gespeeld in een oceaan van geluidslagen. Je krijgt hierbij de indruk dat sommige melodielijnen richting het wateroppervlak gaan en weer terug de diepte in.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties