25

 

Kwam het voor de Amsterdamse stadsdeelwethouder Verkeer, Marco Kreuger (VVD), daadwerkelijk als een verrassing dat het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) onlangs besloot om tramlijn 25 in de Rivierenbuurt op te heffen? Dat beweert hij namelijk: “Dit plan was niet eerder aan ons gecommuniceerd.” Ook niet door z’n collega Eric Wiebes (VVD) van de Stadsregio Amsterdam, die wél op de hoogte was. Maakt ook weinig uit, stadsdeelbestuurders, hoewel goed betaald, doen mee voor spek en bonen. Het opheffen van de aloude tramlijn zal voor niet-bestuurders wél een gemis zijn. Vooral voor de oudere buurtbewoners en gehandicapten, maar ook voor de middenstand.

Dit negeren van het stadsdeel doet sterk denken aan het plan van een paar jaar geleden voor de herinrichting van de ‘gevaarlijke verkeersweg’ Van Woustraat (waar tramlijn 25 nu tijdelijk gedeeltelijk doorheen rijdt). Het stadsdeel investeerde een paar miljoen euro voor vergaderingen met de buurtbewoners, ondernemers en verkeersdeskundigen. Toen het klaar was, werd het door de Stadsregio Amsterdam afgeblazen. Er bleef een beperkt plan met geveltuinen over. Waarom? Om dezelfde reden als het opheffen van tramlijn 25: de hoge kosten van de Noord/Zuidlijn. Oftewel, het project van toenmalig wethouder Financiën Geert Dales (VVD) van Stadsregio Amsterdam, de man die meer bezig was met zijn imago, liep financieel flink uit de klauwen.

Wat zegt het GVB hierover? De afdeling voorlichting draait een geijkt pr-verhaal af: ‘Wij gaan in 2014 een grote groep reizigers sneller op hun bestemming brengen’. Waarom deden ze dat niet eerder, vraag je jezelf dan af. Weinig gebruikte haltes worden opgeheven en het GVB gaat extra rijden waar veel reizigers zijn en de zwakke lijnen (tramlijn 25 dus) verschuiven naar sterke lijnen. Directeur Bart Schmeink (VVD) van het GVB voegt op RTV NH toe dat het verdwijnen van tramlijn 25 zelfs voordeel zal opleveren voor een grote groep reizigers.

De voormalig topman van het vervoersbedrijf Mersyrail vertelt niet waarom tramlijn 25 nog maar ‘6000 instappers per dag’ heeft. Voorafgaande de aanleg in 2002 van de Noord/Zuidlijn in de Ferdinand Bolstraat was de tram nog goed bezet. Vlug werden de reizigers van de Rivierenbuurt via de Albert Cuypmarkt naar het centrum vervoerd en terug. Vanwege de bouwwerkzaamheden rond de Noord/Zuidlijn zou de tram voor twee jaar omgeleid worden over de Ceintuurbaan door de Van Woustraat, vanaf waar de lijn voor meer dan de helft de route volgt van tramlijn 4.

Met tijdverlies tot gevolg. Naast de lagere frequentie in vergelijking met tramlijn 4 doet de omleiding (door het getalm met de Noord/Zuidlijn na tien jaar in feite definitief) ook een aanslag op hun portemonnee. De reizigers keerden de historische Amsterdamse tramlijn vervolgens de rug toe. Wat het GVB door bezuinigingen glad strijkt met: meer hoogfrequente lijnen, kortere reistijden is winst voor iedereen.

Ron Kretzschmar

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties