19

BERLIJN – Duizenden mensen zijn zaterdag in Duitsland de straat opgegaan uit protest tegen het verzamelen van persoonlijke gegevens op internet door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Volgens de initiatiefnemers, verzameld in het platform Stop Watching Us, kwamen in totaal 10.000 mensen op de been in een dertigtal steden, waaronder Aken, Frankfurt, Hamburg, München, Karslruhe, Stuttgart, Leipzig, Mannheim, Augsburg, Dresden, Nürnberg, Hannover en Berlijn. Met zo’n 1500 deelnemers viel de opkomst voor de demonstratie in de hoofdstad van Duitsland enigszins tegen. Wat dat aangaat deed het kleinere Hamburg het met 2000 betogers beter.

Sommige demonstranten droegen hoedjes van aluminiumfolie op hun hoofd om zich te beschermen tegen de brandende zon, maar ook als symbolisch protest tegen ongewenst afluisteren. Anderen droegen protestborden bij zich waarop ze hun steun uitspraken voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die als eerste de omvang van de dataverzameling naar buiten bracht. Ook aan Bradley Manning, de man die momenteel wordt vervolgd voor Wikileaks, en andere klokkenluiders werd solidariteit betuigd.

Twee maanden geleden onthulde de voormalige NSA-medewerker Edward Snowden dat de Amerikaanse geheime dienst heimelijk op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelt. De deelnemers aan de demonstraties eisen opheldering over de praktijken van de NSA, nieuwe internationale afspraken over de bescherming van privacy en meer steun voor klokkenluiders. Onlangs gaf het Amerikaanse Congres groen licht aan het internationale afluisterprogramma PRISM.

Om de oproep voor de actiedag ‘tegen PRISM, TEMPORA, INDECT en het Utah Data Center!’ onder de aandacht van het publiek te brengen, werd onder meer gebruik gemaakt van Facebook. Dit leverde de nodige kritiek op, aangezien ook dit medium de Amerikaanse autoriteiten van dienst is met het vergaren van informatie over haar gebruikers. Op 31 augustus staat alweer de volgende internationale protestdag tegen Big Brother op stapel.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties