20

AMSTERDAM – Boze buurtbewoners hebben woensdag bus 22 geblokkeerd in Amsterdam. Ze zijn boos dat de bus niet meer langs de Dappermarkt rijdt.

De bus rijdt sinds december vorig jaar een nieuwe route waarop de druk bezochte Dappermarkt niet langer is opgenomen. Dit tot onvrede van inwoners van onder meer de Dapperbuurt. Zo’n dertig buurtbewoonsters hebben uit protest rond het middaguur op het Kattenburgplein ter hoogte van het Scheepvaartmuseum bus 22 geblokkeerd. ‘Het GVB heeft ons afgenomen om op de Dappermarkt te komen’, zo luidde de tekst op een van de protestborden.

De bus werd urenlang tegengehouden, maar de actievoerders konden niet verhinderen dat de overige busdiensten van lijn 22 op schema bleven rijden. Hoewel de politie ter plaatse was, trad deze niet op. Sterker nog, buurtregisseur Fred Sterk van Team Amstel liet via twitter weten dat de actievoerders ‘hopelijk krijgen waar ze om vragen.’ Nadat het GVB een gesprek met de buurtbewoners had toegezegd, werd de actie om 16.00 uur beëindigd.

Het GVB zegt tot de routewijziging te zijn overgegaan aan de hand van ‘diverse verzoeken van reizigers’. Het vervoersbedrijf ziet in Amsterdam-Oost ‘mogelijkheden voor verdere verbetering van het openbaar vervoer’ door de route van bus 22 ‘te verkorten en te versnellen’, zo stelt men in een vervoersplan uit 2012. De nieuwe route begint vanaf het Muiderpoortstation via de Insulindeweg – Molukkenstraat – Veelaan – Cruquiusweg – Panamalaan – Cruquiuskade naar de huidige route.

De halte die tot voor kort de Dappermarkt bereikbaar maakte, is hierdoor komen te vervallen. Volgens het GVB echter blijft de dagmarkt prima op loopafstand bereikbaar vanaf het nieuwe eindpunt van lijn 22, het Muiderpoortstation. ‘De meeste reizigers in de Indische buurt en de wijk rond de Cruquiusweg krijgen met de nieuwe route een snellere verbinding met het CS. Ook krijgt de wijk Funen weer een volwaardige bediening.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Miriam Berthauer
10 jaren geleden

Wel een hoop gezeur om weinig, zeg. Als je gewoon blijft zitten tot het Muiderpoortstation, ben je na 3 minuten lopen op de Dappermarkt.