the bling ring 1

Bij vlagen hilarische film over een jeugdbende die steelt uit de huizen van beroemdheden in Hollywood. Een ironisch commentaar op de hedendaagse lege wereld van het sterrendom, gebaseerd op ware feiten.

De Amerikaanse regisseuse Sofia Coppola (1971) heeft in haar vijf films tot nu toe vooral de levens van rijke, verveelde mensen belicht. Van de jonge vrouw in Lost in Translation (2003) tot aan de verveelde acteur in Somewhere (2010) betrof het personages die geïsoleerd in de bubbel van rijkdom verkeren.

The Bling Ring is vernoemd naar de jeugdbende die in 2008-2009 actief was met het beroven van villa’s van beroemdheden. De vier betrokken meisjes en de jongen waren zelf niet welgesteld, maar spiegelden zich aan deze rijke lui. Beroemde persoonlijkheden als Paris Hilton, Lindsay Lohan, Orlando Bloom en een stel minder bekende beroemdheden werden het slachtoffer van de bende.

De totale buit bedroeg daarbij circa 3 miljoen dollar. De bendeleden kwamen via roddelsites aan nuttige informatie, zoals tijdstippen waarop hun slachtoffers niet thuis zouden zijn. Het binnendringen van de protserige villa’s gebeurde met speels gemak, soms lag de sleutel onder de deurmat, terwijl de inbrekers zich niet druk maakten over vingerafdrukken en veiligheidscamera’s. Bovendien poseerden ze vol trots met hun buit op Facebook.

In de film zien we bendeleider Rebecca (Katie Chang) en haar maatje Marc (Israel Broussard) in extase geraken wanneer ze verdwalen in de immense klerenkasten van Paris Hilton, de erfgename van de gelijknamige hotelketen. The Bling Ring laat op rake wijze zien hoe beroemdheden en hun verspillende levensstijl geconsumeerd worden door de gretige jeugd. Hoe dan ook is het uiterst vermakelijk om te aanschouwen hoe deze rijken bestolen worden, veelal hadden hun slachtoffers het niet eens in de gaten.

the bling ring 2

Coppola velt geen moreel oordeel over deze jeugdige inbrekers, ze toont voornamelijk hun obsessie voor beroemdheden en de dure spullen die zij bezitten. Dat de film volgens sommigen hierdoor oppervlakkig zou zijn, is niet relevant. Het gaat hier tenslotte om leeghoofdige jonge mensen. Overigens levert Coppola wel degelijk kritiek, al is het verhullend, op de nietszeggendheid van de huidige Amerikaanse cultuur, het gebrek aan deugdelijk onderwijs en ouderlijk toezicht op kinderen.

De leden van de Bling Ring willen niet zozeer beroemd worden, als wel in de nabijheid van beroemdheden verkeren. Rebecca, Marc en Nicky (Emma Watson) zien dergelijke personen voorbij komen in hun plaatselijke disco zonder zich druk om hen te maken. Het zijn echter hun dure spullen, de merkkleding en accessoires die ze in bezit moeten zien te krijgen, alsof het drugs zijn. Coppola weet meesterlijk de atmosfeer van het leven der rijken, en hun gretige volgers, te treffen.

De regisseuse heeft zelf uit de eerste hand het leven in rijkdom beleefd als zijnde dochter van de beroemde regisseur Francis Ford Coppola. De wereld van de mode is haar bepaald niet vreemd, ze heeft een eigen modelijn opgebouwd. Toch kunnen haar films niet gezien geworden als zelfportretten, de afstandelijke en intelligente wijze van observatie bewijzen het tegendeel.

Sofia Coppola is gegroeid als filmmaker. Treffend voorbeeld hiervan is de wijze waarop de camera ergens vanaf een heuvel in Hollywood een inbraak volgt. We zien van afstand hoe de bende in de villa van kamer naar kamer trekt om de roof te plegen, en dat zonder ontdekt te worden. Samen met haar briljante cameraman Harris Savides bedacht ze dit sublieme shot dat op simpele wijze slechts de handeling laat zien. Het roept herinneringen op aan vergelijkbare shots in Rear Window van Hitchcock.

Ulrik van Tongeren

The Bling Ring (A-film Benelux, 2013)

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties