dirk serries

Dirk Serries, inmiddels geen onbekende meer hier bij Ravage, gaat onvermoeibaar door met het uitgeven van muziek. Iedere keer weet hij ons weer te verrassen met nieuw werk. De laatste uitgaven waren stevig en intens, zoals de afsluitende plaat van Fear Falls Burning en de laatste dubbel 10-inch van Microphonics.

Met Streams of Conciousness grijpt de Belgische muzikant terug naar zijn ambient-periode van vidnaObmana. Onder dit alter-ego heeft hij tot 2009 gemusiceerd. In tegenstelling tot vidnaObmana, waarbij gebruikt werd gemaakt van diverse instrumenten, is Serries dit keer trouw gebleven aan zijn gitaar in combinatie met een reeks pedalen.

De trilogie Streams of Conciousness bestaat uit drie langspeelplaten met zes nummers van gemiddeld 21 minuten. Binnen dit tijdsbestek wordt de muziek rustig opgebouwd, tonen en melodielijnen worden toegevoegd en afgebouwd. De spanningsboog is weliswaar laag, maar de harmonische structuren voelen aan als een warme deken.

Het mooie aan deze triologie is dat er herkenbare elementen en tonen terugkeren in de diverse composities, maar die krijgen door een gewijzigde muzikale omgeving een andere betekenis. De muziek is bedoeld om op een laag volume af te spelen, wat op zich te begrijpen valt om in de ambient sfeer te komen en te blijven. Een hoger volume is echter ook aan te bevelen, zodat de multi-gelaagdheid meer ervaren wordt.

Streams of Conciousness heeft het herkenbare geluid van de ambient van vidnaObmana, maar elementen van de eerste langspeler van Microphonics zijn eveneens onmiskenbaar aanwezig, zoals de trage opbouw en het fragiele geluid van de gitaar.

Dirk Serries hierover: ‘Het is een reeks van muziek waarin ik nostalgisch terugkeer naar mijn harmonische muziek uit de ambient periode van vidnaObmana maar uitsluitend met elektrische gitaar en zonder de complexiteit van multi-tracking. Het is een reeks zonder pretentie, zonder specifiek doel, zonder motivatie om grensverleggend te zijn maar een eerlijke afdruk van mijzelf waarin ik graag terugkeer naar de ambientfase die ik sowieso spontaan uitadem…’

De trilogie, een samenwerking tussen het label Tonefloat en het eigen beheer label Ikon van Serries, is uitgegeven in een beperkte oplage van 99 exemplaren en is. Mocht je de lp’s misgrijpen, dan is de muziek ook te downloaden via de Bandcamp site van Tonefloat : Ikon. Zeer aan te bevelen, want de muziek is uitermate geschikt voor een moment van rust in deze hectische tijden.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties