05

SACRAMENTO – In de Amerikaanse staat Californië nemen momenteel zo’n 300 gevangenen verspreid over elf gevangenissen deel aan een hongerstaking uit protest tegen de verblijfsomstandigheden in isoleercellen.

Aan het begin van de hongerstaking op 8 juli weigerden 30.000 gevangenen het voedsel dat ze toegediend kregen. Dit getal is afkomstig van de campagnegroep die de hongerstakers publicitair ondersteunt. De lokale autoriteiten echter beweren dat er maximaal 12.000 gedetineerden in hongerstaking zijn gegaan. Dit aantal zou momenteel uit 364 deelnemers bestaan, maar ook daar is onduidelijkheid over.

In één van de gevangenissen overleed op 28 juli een gevangene in een isoleercel. Volgens de campagnegroep is de man overleden aan de gevolgen van een hongerstaking. Maar de autoriteiten beweren stellig dat de 32-jarige Bill Sell zelfmoord heeft gepleegd en geen voedsel weigerde. Minstens veertig gevangenen zijn vanwege de inmiddels 31 dagen durende hongerstaking afhankelijk geworden van medische hulp.

De huidige hongerstaking is de derde waarmee de gevangenen sinds 2011 de leefomstandigheden in de overvolle gevangenissen proberen te veranderen. Het belangrijkste punt van de hongerstakers is de eenzame opsluiting in isoleercellen van gevangenen die achter de tralies misdrijven hebben gepleegd of lid zijn van een bende. De staat wijst de kritiek van de hand en benadrukt dat ze 11 uur per week naar buiten mogen en televisie hebben.

Volgens de gedetineerden gebruiken bepaalde gevangenissen de isoleercellen als middel om gedetineerden tot bekentenissen te dwingen. Pas als ze de bewakers meer informatie geven over hun relaties met de betrokken bendes, worden ze weer bij de andere gevangenen gevoegd. Organisaties die werken voor de rechten van gevangenen noemen dit soort praktijken een vorm van foltering.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
10 jaren geleden

ik geloof best dat die gevangenissen geen hotel zijn maar als je binnen de muren ook nog weer misdaden pleegt, moet je ook niet zeuren. Ik neem toch weer Paulus als voorbeeld die door iedereen verlaten was en in een eenzame cel zat opgesloten in Rome. Vanwaar hij echter wel zijn beste brieven schreef. De gevangenissen in de tijd van Nero waren beslist niet aangenamer.