04

 

Sinds 1 juli jl. word je als automobilist in Amsterdam verplicht om je kenteken in te voeren als je in de stad wilt parkeren. Ondanks dat je je parkeergeld betaalt en dus aan je verplichtingen voldoet, krijg je een boete als je het kenteken niet invoert. Daarnaast haalt de gemeente alle parkeerautomaten weg en is elektronisch betalen via de telefoon binnenkort de enige betaalwijze.

Vervolgens vindt de gemeente het geen enkel probleem de parkeergegevens van ons als burgers te delen met andere instanties zoals de Belastingdienst. Hierin zit niet zozeer dat de privacy wordt geschonden door het uitwisselen van deze gegevens, als wel dat de privacyschending al start bij het verzamelen. Ongekend!

Privacy First is een onafhankelijke, ANBI-erkende stichting die staat voor eigen keuzes in een vrije omgeving. Met daarin het recht op anonimiteit van iedere burger die nergens van verdacht wordt. Door deze maatregelen van de gemeente Amsterdam vindt ons inziens een grove schending van het recht op privacy plaats:

– De burger heeft het recht op anonimiteit, zeker in de openbare ruimte. Voor parkeren zijn andere alternatieven om het controlewerk op betaling te vereenvoudigen, bijvoorbeeld door parkeervaknummers in te voeren;

– De burger heeft recht om met wettige betaalmiddelen die anonimiteit verschaffen – zoals contant geld – te betalen voor overheidsdiensten;

– De burger die betaald heeft voor zijn parkeerbewijs is niet verplicht zich te legitimeren, noch via kenteken, mobiel telefoonnummer of anderszins;

– De overheid heeft geen enkel recht om de gegevens van kentekens op te slaan, of zij nu verkregen zijn door parkeerautomaten of camera’s, anders dan het tegen een controlelijst te matchen van met rede verdachte kentekens;

– De gemeente heeft geen enkel recht gegevens die te maken hebben met parkeer- of mobiliteitsgedrag van burgers in de openbare ruimte in te zetten tegen diezelfde burger om als bewijs voor vermeende misstanden aan te voeren, zie de Belastingdienst.

Al deze acties van de gemeente Amsterdam komen op Privacy First erg ondoordacht en onverantwoord over en druisen volledig in tegen alle rechtsprincipes die gelden voor gewone burgers. Wij kunnen de noodzaak van deze acties niet achterhalen, de maatregelen zijn niet proportioneel, er is geen subsidiariteit (privacyvriendelijk alternatief) toegepast en tevens is sprake van function creep (doelverschuiving).

Wij roepen daarom burgers op om een schriftelijk protest tegen kentekenparkeren in te dienen bij burgemeester Van der Laan. Iedereen kan een model-protestbrief  downloaden op onze website onder ‘Acties: Zeg nee tegen kentekenparkeren!’ Burgers kunnen deze brief eventueel zelf aanpassen of aanvullen. De brief is ook in andere gemeenten dan Amsterdam te gebruiken, simpelweg door de adressering en aanhef te veranderen.

De brief is tevens te gebruiken door mensen die een boete hebben gekregen omdat ze hun kenteken bewust niet hebben ingevoerd, of die weigeren voor hun parkeerplek te betalen wegens gebrek aan wettige betaalmogelijkheden met contant geld. Privacy First steunt al deze mensen in hun burgerlijke ongehoorzaamheid en bereidt bovendien een rechtszaak tegen kentekenparkeren voor. Door een donatie van 50 euro kan iedere burger mede-eiser in deze rechtszaak worden.

Bas Filippini (voorzitter Privacy First)

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mischa Faverey
10 jaren geleden

€50!?!? Een parkeerbon is goedkoper!

GEEN-IDee
10 jaren geleden

De methode van controleren op betaald parkeren wordt nu gedaan door auto’s uitgerust met scanners. Wordt er een auto gescand die niet heeft betaald, dan zal er iemand langs gaan om dit te controleren.
Zie link: http://www.scanacar.com/oplossingen/parkeren-op-straat/
Het gele vlak van de kentekenplaat reflecteert infra rood, de nummers/letters niet. Op deze manier kan de scanner de kentekenplaten lezen.
Zie link: http://www.scanacar.com/producten/enterprise/

Er zitten nog al wat gaten in deze methoden.
– Een kentekenplaat kan niet gescand worden omdat er iets of iemand voor staat.
– Het voertuig die aan het scannen is staat in een geblokkeerde straat of heeft een lekke band.
– Iemand komt op het idee om op infrarode folie kenteken nummers/letters te drukken van iemand die diegene niet zo mag, en deze in de stad overal op plakken. Op deze manier heeft Cition de handen vol.

10 jaren geleden

Slaat helemaal nergens op. De bedoeling is gewoon om misbruik te maken van de aanvullende informatioe die ze ontvangen. Je moet al ontzetten veel geld betalen voor het parkeren, vraag niet nog een extra offer van de klant.

ze zeggen dat ze wijs is...
10 jaren geleden

al eerder reagerde ik met mijn waarschuwing voor Facebook en Twiiter:
nog geen 2 weken later kregen we de affaire Snowden
 
het wonderlijke ( van kentekenparkeren )vind ik zoals met alle controlemiddelen het: als een projectiel werkende het volstrekt ongerijmde:
. er zijn b.v. duizenden valse invalideparkeerkaarten in omloop  – een internationaal illegaal handeltje van de rappe jongens – waar men-volgens Cition – maar geen vinger achter krijgt…
Ik woon tegenover 2 cafe’s waar vrijwel dagelijks jonge frisse – nou ja – ondernemers hun  vaste flesjes komen consumeren waarbij ze zeer kwiek en ondernemend uit hun SUVjes springen.
bij hun voorruit wordt dan even snel nog een invalidenparkeerkaart gelegd waar officiele invaliden een hele dag voor gekeurd dienen te worden door 2 artsen:
Een heel vernederende ervaring!!!
 
Op die manier pikken ze van de echte rechtmatigen hun plaats in
en stappen ook nog ongestraft lazerus in hun wagentje.
In het controlesysteem van ook het nieuwe kentekenparkeren schijnt daarover geen enkele controle  te zitten …of toch wel en…..hoe wonderlijk toch…dit nooit geconstateerd wordt.
Ik zie het voor mijn neus bijna dagelijks gebeuren dat een jonge vent, zwaar invalide door MS, zijn werkparkeerplek wordt ingepikt (hij heeft thuis wel een vaste plek maar niet op zijn werk) en moet dan met zijn wagentje een heel eind om…
het nieuwe kentekenparkeren maalt om mogelijk veel te veel maar hier dus niet om.
 
 
 

zucht
10 jaren geleden

Bedoel je dat er zelfs meer gecontroleerd moet worden?

ze zeggen dat ze wijs is...
10 jaren geleden

nee
iemand die illegaal willens en wetens een invalideparkeerkaart in het zwarte circuit scoort en gebruikt
 
zou zichzelf  moeten controleren/tegen het licht moeten houden
 
hij/zij maakt zoals ik al aangaf een karikatuur van zichzelf EN een
werkelijk gehandicapt persoon dan tot figurant van de maatschappij!

zucht
10 jaren geleden

restaurant ‘La Garage’ in de Ruysdaelstraat had voorheen een laad/lost plaats voor de deur, om de auto’s van de klanten te stallen. Daar kon je dus niet je auto in de avond parkeren, personeel belde dan de politie. Oplossing was om de hele week iedere avond te laden en lossen, heeeeel langzaam.
 

Rhboks
10 jaren geleden

Idiote maatreGel van Amsterdam, je moet gewoon kunnen pinnen of met creditkaart je parkeerkosten kunnen betalen niets meer en niets minder zoals in Rotterdam.
 

Bernhard
10 jaren geleden
Antwoord aan  Rhboks

@Rhboks: Rotterdam start op 16 september een proef met kentekenparkeren in het Oude Noorden. Het is de bedoeling dat in 2014 heel Rotterdam overgaat op kentekenparkeren.

wil
10 jaren geleden

wat ik mis is het volgende
de gegevens worden 7 jaar opgeslagen en zijn voor overheidsorganisaties toegankelijk  oa belastingdienst  en nu komt de aap uit de mouw
deze gebruikt de gegevens oa voor controle van lease rijders  om de ritregistratie van leaserijders en bedrijven te controleren
 
mijn vraag staat nog steeds…hoe strafbaar ben je als je toch gewoon een betaalbewijs onder de voorruit legt…je hebt immers betaald  en zou het om moeten gaan