07

TOKIO – Sinds de nucleaire ramp in Fukushima stroomt dagelijks 300.000 liter radioactief grondwater de oceaan in. Dat heeft de Japanse overheid nu pas bekend gemaakt.

Een afsluiting die het besmette grondwater bij Fukushima tegen zou moeten houden, vertoont gebreken. De Japanse autoriteiten en de eigenaar van de centrale, Tokyo Electric Power (Tepco), staan voor een nieuwe noodsituatie. Volgens een regeringsfunctionaris stroomt per dag naar schatting 300 ton verontreinigd grondwater afkomstig uit de centrale de oceaan in. De regering heeft extra geld uitgetrokken om het nieuwe probleem te kunnen bestrijden.

Tepco is inmiddels begonnen met het wegpompen van het radioactieve grondwater alvorens het de oceaan instroomt. Maar dit proces verloopt veel te langzaam: van de 300 ton die in zee verdwijnt wordt slechts 13 ton weggepompt. Tepco verwacht dat het binnen afzienbare tijd in staat zal zijn 100 ton vervuild water per dag te pompen. De Japanse regering overweegt tevens een ondergrondse veiligheidsmuur te bouwen door de grond rond de reactor te bevriezen.

De kerncentrale bij Fukushima werd in maart 2011 ernstig beschadigd door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Door de golf viel de koeling van de reactoren uit. Daardoor smolten de reactorstaven geheel of gedeeltelijk, een zogeheten meltdown. De ontstane lekkages zijn een ramp voor het zeeleven, maar ook voor lokale visserijgemeenschappen. Op grote afstanden van Fukushima zijn vissen en andere zeedieren aangetroffen die radioactief besmet zijn.

Volgens Greenpeace heeft het “lakse optreden” van de Japanse overheid, dat meer tijd zou besteden aan het wederom in werking stellen van verouderde stilgelegde kerncentrales, geleid tot een wrange situatie. “De overheid moet Tepco verantwoordelijk houden voor deze catastrofe en hulp van experts uit het buitenland inschakelen. Het is tijd dat wordt geluisterd naar de wens van het Japanse volk om kernenergie voorgoed de rug toe te keren”, aldus Jorien de Lege.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johnny Becquerel
10 jaren geleden

30.000 liter klopt niet. Het zijn dagelijks 300.000 liter.

moderator
10 jaren geleden
Antwoord aan  Johnny Becquerel

Bedankt Johnny, de fout is inmiddels hersteld.

Sjen
10 jaren geleden

Het zal vast wel wat meer ton zijn die weg lekt, het is net als de olie spil van BP……het lekt een paar vaten per dag…..ha ha….wat een ongelofelijke zooi!

Cornelius
10 jaren geleden

Dit alles is op 11 maart 2011, dus ruim TWEE jaar geleden, begonnen en nog steeds is er nog niet een begin van een oplossing. En dan wordt het vreemd gevonden dat er twee jaar later ergens anders voor de kust vissen massaal sterven. Heeft iemand enig idee waar dit radioactief besmette water inmiddels met de oceaanstromen terecht is gekomen ?

Cornelius
10 jaren geleden

O ja, in Australie gaven ze in juni j.l. de opwarming van de oceaan de schuld van de massale vissterfte daar………….

leonard
10 jaren geleden

Fukushima wordt de grootste nuclaire ramp ooit, Tsjernobil is niets vergeleken wat nog op ons afkomt.
De 4e reactor vormt het grootste probleem. Deze is ontploft vanuit deze reactor stroomt die duizenden liters de oceaan in en worden de kernstaven gekoeld met zout water uit diezelfde oceaan, ja met zout water dus u kunt op uw vingers natellen dat dit een tijdbom is die enorme gevolgen zal hebben voor mens en dier in zijn algemeen.
De Japanners zwijgen als het graf en ik ben van mening dat de VN moet ingrijpen, dit gaat straks over de landsgrenzen heen als de schoonmaak en de verwijdering van al die vaten met sesium 330 etc etc  gaat plaats vinden
Klote zooi!

mammeloe
10 jaren geleden

ik blijf het een kabballa gedoe vinden, BP en Fukushima, en de moorden in Oslo. Steeds weer van die rare data. Op de één of andere manier zit er meer achter. Geen Zionistische complotten of zo maar toch een occulte macht.