Better-Mus-Come 1
Better Mus’ Come

Het programmaonderdeel ‘Inside Jamaica’ was een van de interessantere uitstapjes tijdens het World Cinema Film Festival. Sinds 2010 zet een filmcollectief dit eiland als filmland op de kaart.

New Carribean Cinema biedt jonge filmmakers van Jamaica de mogelijkheid aan de slag te gaan. Het is de bedoeling van het filmcollectief om in de toekomst ook op de andere Caraïbische eilanden films op te nemen. De makers doen dit zonder overheidssteun, hun werk werd tot nu toe uit eigen zak gefinancierd. Met het maken van commercials en muziekvideo’s komen zij aan hun geld.

Ring Di Alarm! is een verzameling van zeven met flair en passie gemaakte korte films, waarin veelal seks en politiek geweld aan bod komen. Regisseur en cameraman Nile Saulter speelde hierbij een belangrijke rol. Zijn filmdebuut, de speelfilm Better Mus’ Come, bleek een van de hoogtepunten van het festival. De film behandelt een tumultueuze episode uit de Jamaicaanse geschiedenis van eind jaren ’70.

Jamaica werd destijds verscheurd door politiek geweld. De People’s National Party en de Labour Party waren in een onderlinge heftige strijd verwikkeld en maakten daarvoor gebruik van criminele bendes. De politie hield zich vooral bezig met het doodschieten van meelopers en omstanders. De alleenstaande vader Ricky, die samen met zijn zoontje leeft, sluit zich aan bij een van de strijdende partijen om overdag stembussen en ‘s avonds zakken cement te stelen.

Better-Mus-Come 2

‘Waarom is het zo makkelijk om voor niets te sterven’ is een van de sleutelzinnen in Better Mus’ Come. In de wijk waar het verhaal zich afspeelt is een mensenleven niets waard. Toevallige passanten die vermeende tegenstanders van een van de bendes zijn, kunnen zomaar worden neergeknald. Ricky is dan wel een slechterik, de film belicht zijn pogingen om te overleven. Uiteindelijk kan hij uitgroeien tot een held omdat hij minder slecht is dan de anderen.

Er is in Jamaica na veertig jaar eigenlijk niets veranderd, zo luidt de bittere constatering van regisseur Saulter in een nagesprek tijdens de vertoning in filmhuis Rialto. Dezelfde politieke partijen met dezelfde gewelddadige bendes maken nog steeds de dienst uit op het eiland. De filmtitel Better Mus’ Come heeft een ironische lading; ooit moet het beter worden is een droomwens van de bevolking. De wijk waarin alles zich afspeelt in de film is vandaag de dag nog steeds armoedig en levensgevaarlijk.

Voor niet-ingewijden van de Jamaicaanse politieke geschiedenis zal het begin van de film misschien moeilijk te volgen zijn. Maar gaandeweg wordt de beklemmende realiteit, waarin de regerende elites de bron van het politieke geweld zijn, duidelijk. Met weinig middelen heeft Saulter een tamelijk spannende thriller gemaakt en een overtuigende verbeelding van de politieke chaos van toen. Better Mus’ Come is tevens relevant voor de huidige politieke en sociale problemen op Jamaica.

songs-of-redemption
Songs of Redemption

Songs of Redemption van de Spaanse filmmakers Miquel Galofré en Amanda Sans is een documentaire over de oude gevangenis Tower Street Adult Correctional Facility in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston, waar ooit slaven in werden ondergebracht en eigenlijk ongeschikt is voor het menswaardig opbergen van gevangenen. Tot het jaar 2000 werd de gevangenis geplaagd door geweldsdelicten onder gevangenen, de situatie was onhoudbaar.

De nieuwe gevangenisdirecteur Fairweather wist met ondersteuning van de Europese gemeenschap een programma van rehabilitatie op te zetten, waarin vooral muziek een belangrijke rol speelt. Met deze op reggae geïnspireerde muziek hebben de gevangenen een manier gevonden om hun vaak tragische levens in positivisme om te zetten. De documentaire is hartverscheurend en hartverwarmend, de gevangenen die aan het woord komen zijn verbaal begaafd.

Het verblijf in Tower Street Adult Correctional Facility mag dan geen pretje zijn, de gedetineerden beleven er dankzij de muziek wel degelijk plezier. Het is onvermijdelijk dat geweld en armoede een belangrijke rol spelen in de levensverhalen van de gevangenen. Terloops levert de documentaire een fascinerende blik op de sociale realiteit in Jamaica. Ondanks alle ellende is Songs of Redemption een vrolijke en hoopvolle film geworden. Uniek voor een gevangenisfilm.

Ulrik van Tongeren

Het World Cinema Filmfestival Amsterdam is te bezoeken t/m zondag 18 augustus. Voor verdere details, raadpleeg de website.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
10 jaren geleden

met alles respect, mooi dat Jamaicanen doorbreken in de filmwereld maar een politieke film boeit mij niet (meer). En al helemaal niet politiek uit lang vervolgen tijden. Ik wil ermee zeggen dat de olie van de intellectuele verlichtingsdenkers op is. Ook tegenlicht boeit me niet meer. Het heeft ermee te maken dat er een nieuw paradigma voor de deur staat.
Kijk er is een heel nieuw genre films dat je niet in het linkse circuit tegenkomt. Ze handelen over het nieuwe paradigma dat voor de deur staat. zoals deze, http://vimeo.com/68293067