08

RIJSWIJK – Tegenstanders van dierproeven hebben woensdag een 200 meter lang spandoek met een uitspraak van Gandhi ontrold voor het primatencentrum BPRC.

Ongeveer 150 mensen hebben woensdag deelgenomen aan een protestactie tegen het gebruik van apen door het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. Deze instelling doet onderzoek naar medicijnen voor ernstige, slopende en dodelijke ziekten bij de mens. De medicatie wordt getest op levende dieren. De demonstranten maken zich zorgen over het lot van de dieren die hiervoor worden gebruikt.

Om hun zorgen kenbaar te maken, ontrolden de actievoerders op initiatief van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) langs de kant van de Langekleiweg die voor het primatencentrum ligt een 200 meter lang spandoek met een historische uitspraak van de Indiase mensenrechtenactivist Mahatma Gandhi: ‘De grootheid van een natie en haar morele vooruitgang kan worden gemeten aan de manier waarop zij haar dieren behandelt.’

“Het BPRC stelt dat apen zoveel op mensen lijken waardoor de resultaten relevant zijn. Maar als apen zoveel op mensen lijken, waarom geven wij hen dan niet dezelfde rechten?”, aldus Robert Molenaar van de ADC. Nederland en Europa hebben in de afgelopen tien jaar het BPRC 60 miljoen euro aan subsidie geholpen. “Onacceptabel! Wij zijn niet de enige levende wezens op aarde die recht hebben op een goed leven.”

Rond de eeuwwisseling vonden er vele acties plaats rond het BPRC, uitgevoerd door geweldloze tot aan radicale dierenrechtenorganisaties. Mede als gevolg daarvan besloot de politiek het gebruik van chimpansees als proefkonijn te verbieden. Sinds 2007 worden er nog rond de 1500 apen (rhesus, java en penseelaap) gebruikt voor proeven. De duur van de experimenten voor onderzoek naar (S)HIV, parkinson, malaria en artritis varieert van één tot 24 maanden.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mammeloe
10 jaren geleden

diezelfde Ghandi die brieven aan Hitler schreef, met hallo vriend? Even filosofisch bekeken is het net zo wreed om te stellen dat we van de aap afstammen. Doe daar dan ook eens wat aan. Een ander spandoek “we stammen NIET van de aap af.” Verder goeie actie.

Herby
10 jaren geleden

Zoals eerder vermeld in andere media:
 
Gelukkig konden alle demonstranten alsook hun meegebrachte honden in goede gezondheid de bijeenkomst bijwonen. Immers, ook hier hebben de (onder andere met proefdieren ontwikkelde) vaccins en medicijnen hun effect en nut voor mens en dier inmiddels bewezen.
 
Hypocriet ? Beetje wel toch stiekum, wel de vruchten dankbaar aannemen maar weigeren de lastendie hiermee gepaard gaan onder ogen te zien.

mammeloe
10 jaren geleden

At the height of the battle of Stalingrad, a young lieutenant with the 24th German Panzer Division wrote in his diary that Stalingrad “by day, is an enormous cloud of burning blinding smoke; it is a vast furnace lit by the reflection of the flames. And when night comes, one of those scorching, howling, bleeding nights, the dogs plunge into the Volga and swim desperately to gain the other bank. The nights of Stalingrad are a terror for them. Animals feel this hell, the hardest stones cannot endure it; only men endure”