09

UTRECHT – Het aantal huurders dat in financiële problemen raakt, stijgt gedurende de huidige kabinetsperiode met 167.000 huishoudens. In totaal 35 procent van de huurders leeft in armoede.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIGO dat op basis van het Woon Onderzoek Nederland 2012 en de armoedecriteria van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft berekend hoeveel huurders na aftrek van hun woonlasten onvoldoende overhouden voor de overige noodzakelijke uitgaven en deelname aan het maatschappelijk leven.

In totaal kan 28 procent van de huurders van gereguleerde huurwoningen na aftrek van de woonlasten op dit moment de minimale kosten voor de overige onvermijdbare uitgaven en sociale participatie al niet betalen. Het gaat daarbij om 724.000 hurende huishoudens. Alleenstaanden en jongeren zijn hierbij oververtegenwoordigd. Dit aantal stijgt door de huurverhogingen tot 850.000 huurders in 2017.

Als gevolg van de combinatie van forse huurverhogingen, stijgende energieprijzen en achterblijvende inkomensontwikkeling, stijgt het deel van het besteedbare inkomen dat wordt besteed aan woonlasten (woonquote) van een doorsnee huurder van 29,4 procent naar 32,6 procent in 2017. De helft van de huurders van gereguleerde huurwoningen (1,3 miljoen huishoudens) komt op grond van hun inkomen in aanmerking voor huurtoeslag. Toch houdt de helft van deze groep na aftrek van woonlasten onvoldoende over. De huurtoeslag is dus niet voldoende om te voorkomen dat zij in armoede leven.

Directeur Ronald Paping van de Woonbond vindt het dan ook hoog tijd dat het huidige PvdA/VVD-kabinet inziet dat zij de armoede onder huurders vergroot en dat het huidige huurbeleid wordt aangepast. “Om armoede onder huurders te beheersen is verbetering van de huurtoeslag, gerichte energiebesparing en vooral een gematigd huurbeleid nodig”, aldus Paping.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Opmerker
10 jaren geleden

Het mag iedereen duidelijk zijn, dat dit kabinet geen enkele compassie heeft met de onderkant en de middenklasse in de samenleving. Alles voor de rijken en de grote bedrijven. ZZP-ers zijn nu aan de beurt, terwijl veel van hen het minimumloon niet halen. Daarvoor werd geld gehaald bij langdurig zieken, gehandicapten, gepensioneerden en mensen met een uitkering.
Rijken en bedrijven mee laten betalen? Dit kabinet denkt daar geen moment aan. Subsidies gaan naar grote bedrijven, de vennootschapbelasting wordt echt niet verhoogd (Nederland heeft de laagste vennootschapsbelastingen). Ruim baan voor banken. Even last van een tekort? De overheid, wij dus, springt wel even bij, zodat de bestuurders hun overbetaalde baan kunnen houden en aan het eind van het jaar nog eens een dikke bonus toucheren. Niets aan te doen volgens ons kabinet. Flauwekul, je moet willen.
Huurders en woningbezitters worden in gelijke mate benaderd en tot de bedelstaf gebracht. Maatregelen en steun. Vergeet het maar. Een goed beleid? Dat gaat er niet komen. Hebben onze bestuurders geen belang bij. Door de onzekerheid accepteren mensen nu van alles en ook een lager salaris. Resultaat: Rutte krijgt straks een baan aangeboden als dank, met een salaris waar je een gemiddeld Nederlands dorp een heel jaar van inkomen kan voorzien.
 

caesar1
9 jaren geleden
Antwoord aan  Opmerker

denk dat dit aardig dicht bij de waarheid komt, zo niet helemaal…maar het volk wilde toch zo graag Rutte aan het roer??? nu word het huilen met de pet op…met een aartsleugenaar aan het roer, die geen enkele compassie voor ons heeft blijkbaar! voor de verkiezingen even straffe (geleende) taal, na de verkiezingen …stilte! elke keer weer trapt half Nederland er blijkbaar in…

A P Grim
9 jaren geleden
Antwoord aan  Opmerker

ja dat wouden ze graag Rutte zelfs na verkiezing niets verandert maar de reiken waarvan nog het meest in ons land vinden dit wel goed arm word steeds armer ze kleden ons helemaal uit en wij pikken het nog ook

ron
10 jaren geleden

@Opmerker,
 
Voor een groot deel ben ik het met je eens. Wat ik dan ook niet begrijp is waarom de mensen elk keer weer massaal op dezelfde middenpartijen stemmen. Partijen die in het verleden onder het mom van Derde Weg de problemen hebben veroorzaakt. Kunnen zij die oplossen? An me nooit niet! 

Rick
10 jaren geleden

Wat volgens mij ook meespeelt is dat de’liberalen’ bijna 100 jaar lang niet zoveel macht hebben gehad en van alles aan het ‘rechtbreien’ zijn, Jan met de pet heeft volgens hen immers wel lang genoeg kunnen profiteren van links beleid.
Het kabinet speelt het slim en communiceert nauwelijks nog met waar ze mee bezig zijn en zet elk mogelijke oppositie zo bij voorbaat al op achterstand, men loopt daardoor achter de feiten aan en is de mond gesnoerd.
Verder maakt de regering misbruik van de huidige economische crisis door zogenaamd bezuinigen, terwijl zelfs de EU en wereldvermaarde economen roepen dat ze op moeten houden.
Echter worden we allen voor het lapje gehouden in Nederland wordt niet bezuinigd, van Nederland wordt een liberaal
en federaal beleid (naar vooral Amerikaans model) doorgedrukt.
Het moge toch duidelijk zijn wie het gelag betaalt, jij en ik.
 

10 jaren geleden

wij zullen straks allemaal in een tent wonen op straat met onze spulletjes zonder stroom 

A P Grim
9 jaren geleden
Antwoord aan  snoopy

ja wij wel maar de vluchtelingen gaan in onze woningen

George
10 jaren geleden

Het gaat goed met de economie:dit jaar 0,3 procent omhoog : huur gaat Max.4 procent omhoog,je krijgt wel compensatie , maar dan denken die mensen in den haag dat we nu geld gaan uitgeven . Niet dus.de gemeentelijke belastingen gaan omhoog tsja en die moeten we ook betalen.Ze denken in Den Haag dat elke Nederlander een koophuis heeft.