freedom flotilla papua

JAKARTA – De Indonesische regering dreigt de marine en luchtmacht in te zetten om te voorkomen dat Australische mensenrechtenactivisten naar het westelijk deel van Nieuw-Guinea varen.

Zo’n vijftig Australische mensenrechtenactivisten en inwoners van West-Papoea hebben, in navolging van vergelijkbare vredesvloten naar de bezette Palestijnse gebieden, het plan opgevat om komende zaterdag met drie boten, de Freedom Flotilla, de haven van Cairn in Zuid-Australië uit te varen richting het oostelijke deel van Nieuw-Guinea. Ze zetten eerst koers naar het onafhankelijke Papoea-Nieuw-Guinea, om in september de grens over te stekken naar het door Indonesië geclaimde deel.

Australische media meldden maandag dat een topman van de Indonesische regering, Djoko Suyanto, heeft ervoor gewaarschuwd dat marine en luchtmacht in gereedheid worden gebracht om de boten bij aankomst in de Papoea-regio te onderscheppen. De bemanningsleden zullen worden aangehouden en overgebracht naar de immigratiedienst om gedeporteerd te worden. Arrestanten met een strafblad en/of opsporingsbevel zullen worden gearresteerd.

Suyanto heeft tevens de Australische ambassadeur in Jakarta op het matje geroepen en hem toegezegd dat geen enkel land mag toestaan het grondgebied te gebruiken om de soevereiniteit van andere landen aan te tasten. Een van de mensenrechtenactivisten, Jacob Rumbiak, vraagt zich af waarom Jakarta zo fel reageert als “we alleen de zorgen delen over de mensenrechtenschendingen en het geweld tegen Papoea’s.”

Veel inwoners van Papoea in het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea streven naar afscheiding van Indonesië, dat het gebied in 1963 in handen kreeg. Dat was een jaar, nadat Nederland onder veel internationale druk afscheid had genomen van het overzeese gebiedsdeel. De Free West Papua Campaign stelt dat de inheemse bevolking door Indonesië wordt onderdrukt en streeft met vreedzame middelen naar onafhankelijkheid.

Onder internationale aandacht opende de Free West Papua Campaign afgelopen week aan het Rijswijkse Plein in Den Haag een Papoea-kenniscentrum. Het steekt woordvoerder Oridek Ap dat de Nederlandse politiek zwijgt over Papoea ondanks de historische band met het gebied. “Alle Nederlanders hebben het recht te weten wat de connectie van Nederland is met Papoea en de huidige situatie van de inwoners van het gebied. Als de Nederlandse politiek het verhaal niet vertelt, dan doen wij dat.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Ter info: http://www.youtube.com/watch?v=aUT6hPRjb6o – Land of the Morning Star – West Papua documentary (full version)
Must see – deze documentaire uit 2003 – voor iedereen de Papua’s een warm hart toe draagt.
Goed overzicht van de treurige geschiedenis in de afgelopen eeuw, met de dubieuze rol van Nederland (de belofte van onafhankelijkheid geschonden onder druk van de VS), de VS zelf, Australië (houden activisten in 1969 tegen naar de VN te gaan, na het valse referendum), maar vooral Indonesië die dit gebied sinds 1962 bezet en koloniseert.

De Australische filmmaker Mark Worth werd niet lang na het uitkomen van de documentaire vermoord in Jayapura door ‘Indonesian special forces’.

Anoniem
10 jaren geleden

Overleden aan longontsteking.

mammeloe
10 jaren geleden

ik snap het wel een beetje; ik voel ook steeds meer weerstand tegen die linksactivisten, Indymedia, de protesteerders op koningsdag etc. Het is allemaal van dat linkse betweterige volk dat niet wil inzien dat er een nieuw paradigma gloort. Deze mensen roepen weerstand op. Ze hebben vaak zelf een goede baan en weten van gekheid niet wat ze met hun vrije tijd moeten en dan gaan ze maar de activist uit hangen. Niettemin slechte zaak dat Papoea’s onderdrukt worden. maar ja, hadden we iets anders verwacht?

10 jaren geleden
Antwoord aan  mammeloe

Mammeloe: Grappig dat je stelt dat “allemaal van dat linkse betweterige volk” is. Het is je blijkbaar ontgaan dat zelfs de PVV van mening is dat Nederland de verantwoordelijk moet dragen voor onze koloniale geschiedenis, met name in West Papua. Die PVV’ers kun je toch niet links noemen…

Safe passage for the freedom Flotilla to west Papua! Recognize (ab)original Independence and west Papua right to self determination.Freedom and justice for the west Papua people. Vrijdag 29 augustus, 13:00 Tobias Asserlaan 8, Den Haag. A bus is going from Amsterdam/Sloterdijk to Den Haag (Depart: 11:30) Come and bring your banners/flag to give support to the Freedom Flotilla.Demand safe passage for the Freedom Flotilla to west Papua!