10

In september zal de 22e editie van het Hahamandad festival plaatsvinden. World Underground Art & Music Event is sinds 1989 een terugkerend evenement in Zeeuws-Vlaanderen waarbij de subcultuur hoogtij viert. Het festival staat niet stil, maar blijft wel trouw aan de kleinschaligheid en eigengereidheid. De roots liggen sinds 1979 in de tape-cultuur en elektronische experimentele muziek met een hoog DIY-gehalte.

Een van de meest trouwe bezoekers is Eriek van Havere van het label EE tapes. Op 7 september zal op het festival de nieuwste cd van M.E.S.S.Y and Friends, getiteld Anthology 1988 – 2013 worden gepresenteerd, uitgebracht door EE tapes. M.E.S.S.Y is de ex-partner van Amanda Man die het festival heeft geïnitieerd en het tegenwoordig met zijn dochters organiseert.

Na een aantal tapes in eigen beheer te hebben uitgegeven, verscheen begin jaren ’90 de eerste tape van M.E.S.S.Y met haar band Selfs Without Shells bij EE tapes. Uiteraard prachtig verzorgd met de nodige aandacht voor visuals en artwork. Zij speelde in deze band samen met Amanda Man. Het begin van de nieuwe verzamel-cd Anthology 1988 – 2013 is gevuld met nummers uit die tijd. De tracks hebben links met new-wave structuren en klankkleuren.

De manier van zingen past ook goed in die tijdsgeest en hebben wel wat weg van Siouxsie Sioux of het eerste werk van de Virgin Prunes. Daarnaast bevat Anthology 1988 – 2013 experimenteel werk waarbij met allerlei effecten de stem van M.E.S.S.Y ten gehore wordt gebracht of andere muzikale genres worden aangeroerd. Gezien de diversiteit in sferen was dit zeker een bloeiende muzikale periode, samen met Amanda Man.

In 1996 heeft MESSY live opgetreden met de Franse muzikant M. Nomized. Van dit optreden zijn twee nummers op deze verzamelaar verschenen. Qua sfeer heeft de muziek een klassieke inslag. Met name het nummer Sceneries Like Paintings is een van mijn favorieten; een mooie mix van akoestische blaasinstrumenten, voordracht en elektronische ondersteuning.

Een ander pareltje is het nummer Celluloid Tape uit 2002. De muziek is gemaakt door Alain Neffe. Zij wordt begeleid door Nadine Bal, een zangeres die veel heeft samengewerkt met Alain Neffe in bijvoorbeeld Cortex, en stemkunstenares Anna Homler. In Celluloid Tape komen de stemmen prachtig tezamen, het resultaat smaakt naar meer.

Veel tracks zijn opgebouwd met synthesizers, een muzikale basis voor M.E.S.S.Y om vocaal verder mee te experimenteren, melodieën op te zoeken om daar vervolgens weer tegenaan te schuren. Veelal is de sfeer op de cd spiritueel, ingetogen, melancholisch en verhalend. De lengte van de tracks is die van een doorsnee popsong, maar dat heeft niets van doen met dit genre, want de traditionele songstructuur ontbreekt.

De laatste twee nummers dateren uit 2012, door M.E.S.S.Y gespeeld zonder ondersteuning c.q. begeleiding van muzikanten. Ook hier is weer sprake van mooie elektronische klanken zonder duidelijke richting, maar het voortgaande stemgeluid neemt je mee in haar zoektocht. Anthology 1988 – 2013 bevat een intiem overzicht waar Eriek van Havere een patent op blijkt te hebben met zijn label. Een aanrader voor liefhebbers van experimentele jaren ’80 muziek.

Jan Kees Helms

Luister naar het nummer Exceptionally Brave van M.E.S.S.Y goes Insane.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Messy
10 jaren geleden

Hoi Jan Kees,
Via EE tapes kreeg ik je review uit Ravage webzine toegestuurd, ik ben er erg blij mee !
Niet alle info klopt maar dat is minor. Ik heb op Facebook de real facts erbij gedaan want anders is Leo iets minder blij denk ik. Anyway, nogmaals dank & tot de 7e !  Messy Greetz
 

Jan Kees
10 jaren geleden

En hier dan de real-facts zoals Messy ze op haar Facebookpagina heeft gezet, maakt het verhaal nog meer compleet:
“Selfs w/o Shells was niet mijn band bijv. maar in 1e instantie een duo, waar we later met of zonder gasten mee optraden. In die periode (1987) ben ik solo muziek gaan maken. Heb ook nooit samen met M Nomized op het podium gestaan, ik mocht zijn muziek als backing gebruiken. Zo is de samenwerking tussen Alain Neffe en mij ook geweest tot nu toe. Ook wij hebben nog nooit samen opgetreden of muziek gemaakt, dat is via de post gebeurd !)”