11

AMSTERDAM – Eind deze maand worden personen, instellingen en bedrijven in het zonnetje gezet die een opvallende bijdrage leveren aan de schending van onze privacy.

Jaarlijks organiseert de digitale waakhond Bits of Freedom (BoF) een publieksbijeenkomst waarop privacyschenders in de schijnwerpers worden gezet. Om de aandacht voor de winnaars te vergroten is voor deze editie het aantal awards teruggebracht van vier naar twee: een publieksprijs en een expertprijs. De awards zullen op donderdagavond 29 augustus in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam worden uitgereikt.

Het publiek kan via de website van BoF hun favoriete privacyschenders nomineren voor een Big Brother Award. Dit jaar zijn Ivo Opstelten, de NSA/AIVD en Equens voor de illustere publieksprijs geselecteerd. Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten valt de eer te beurt vanwege onder meer zijn vergaande plannen op het gebied van bestrijding van computercriminaliteit, waarmee de surveillancestaat verder groeit.

Dat de veiligheidsdiensten NSA/AIVD genomineerd zijn, behoeft nauwelijks nader betoog. Dankzij Edward Snowden weten we dat de NSA en aanverwante veiligheidsdiensten geen middel schuwen om de wereldburger te bespioneren, ook als dit betekent dat al onze vertrouwelijke communicatie tot op het bot gefileerd wordt. Arm Equens verwerkt niet alleen jouw betalingsgegevens, ze worden ook ongevraagd verkocht aan winkels waar je iets aangeschaft hebt.

De kanshebbers voor een award in het kader van de expertprijs zijn aangedragen door kenners op het gebied van privacy en security. De Belastingdienst vanwege het stofzuigen van parkeer- en kentekendata, minister Plasterk voor het ondermijnen van het voorstel voor een algemeen communicatiegeheim in de grondwet en het Europees Parlement vanwege een lakse houding tegenover de privacybescherming van Europese burgers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties