15

MOSKOU – De Russische kustwacht heeft de Arctic Sunrise van Greenpeace geënterd voor een inspectie. Het schip is in de Karazee om te protesteren tegen olieboringen bij de Noordpool.

Nadat bemanningsleden van Greenpeace rubberboten te water lieten om met spandoeken te demonstreren tegen de aanwezigheid van een schip van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, dat samen met het Amerikaanse ExxonMobil in de Noordpool naar olie wil boren, besloot de Russische kustwacht de Arctic Runrise te betreden. Rusland weigerde Greenpeace eerder ook al toegang te verlenen tot het gebied, terwijl de milieuorganisatie aan alle voorwaarden voldoet.

“Dit is een overtreding van het VN-zeerechtverdrag”, meldt Greenpeace. De kustwacht heeft de ijsbreker van de milieuorganisatie met vier mensen betreden en aangekondigd een verboden zone van vier nautische mijl (zo’n 8 km) rondom het Rosneftschip in te stellen. De Nederlandse overheid heeft in een eerdere reactie laten weten dat het recht van Greenpeace op demonstratie op deze locatie ‘buiten kijf’ staat.

Verschillende schepen voeren op dit moment testen uit in de Karazee, ter voorbereiding van olieboringen door Rosneft en ExxonMobil. De Arctic Sunrise begon eind juli aan haar tocht om de bedreigingen voor het Noordpoolgebied voor de buitenwereld zichtbaar te maken. De reis begon bij de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Vorige week volgde een vreedzaam protest tegen een schip dat seismische proeven uitvoerde in het Russische deel van de Barentszzee.

Het Noordpoolgebied wordt volgens Greenpeace van alle kanten belaagd door oliebedrijven. Ook het van oorsprong Nederlandse Shell wil volgend jaar weer een poging ondernemen naar olie te boren in Alaska, ondanks massale protesten tegen de roekeloze uitbating van het leefgebied van de ijsbeer en poolvos. Inmiddels hebben al meer dan 3,5 miljoen mensen gepleit voor het beschermen van het Noordpoolgebied door er een natuurreservaat van te maken.

UPDATE 18.00: De bemanning van de Arctic Sunrise heeft onder dreiging van geweld besloten om te vertrekken uit de Noordelijke zeeroute.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties