16

AMSTERDAM – De huurders van woon-/werkpand De Fabriek in de Amsterdamse Van Ostadestraat stappen naar de rechter om verlenging van het aflopende erfpachtcontract af te dwingen.

In 2006 kwam stadsdeel Zuid met het plan tot sloop en nieuwbouw van vrijplaats De Fabriek, Van Ostadestraat 233, omdat de bouwkundige staat van het pand niet goed genoeg zou zijn. Later voegde het stadsdeel daaraan toe dat het geld dat dit zou opleveren de kosten van de verhuizing van het Ostadetheater, één van de gebruikers van De Fabriek, naar het voormalige Archiefterrein aan de Amstel kon dekken.

Onlangs bleek echter dat het Ostadetheater, als het aan het stadsdeel ligt, geen plaats zal krijgen als hoofdgebruiker in het nieuw te bouwen cultuurcentrum op het Archiefterrein. Op aanraden van de Adviescommissie Kunst en Cultuur heeft het stadsdeel een aanvraag voor een meerjarensubsidie afgewezen. Hiermee komt een belangrijke reden voor nieuwbouw aan de Van Ostadestraat, financieel gewin voor verhuizing theater, te vervallen.

De huurders van De Fabriek willen nu alsnog via de rechter zien te bewerkstelligen dat het stadsdeel afziet van sloop en het aflopende erfpachtcontract verlengt. Het stadsdeel beweert dat het recht op conversie, een recht waar iedere erfpachter in Amsterdam aanspraak op kan maken, voor De Fabriek is uitgesloten. De huurders echter zouden eerder met stukken hebben aangetoond dat dit niet juist is en dat zij recht hebben op conversie.

Naast deze juridische procedure rond de conversie, lopen de gemoederen onder omwonenden van de vrijplaats hoog op. Mocht het stadsdeel haar zin krijgen, dan komt er een 15 meter hoog gebouw op de plek van De Fabriek te staan. Hierdoor zal er voor omwonenden sprake zijn van verminderde lichtinval, terwijl de waarde van de koopwoningen flink zal dalen. Komende woensdag zullen diverse buurtbewoners hun bezwaren kenbaar maken op een commissievergadering.

Vrijplaats De Fabriek werd in 1980 gekraakt, waarna de krakers in 1983 een erfpachtcontract afsloten met de gemeente Amsterdam. Afgezien van het Ostadetheater heeft het pand zich voor de stad in de loop der jaren enige bekendheid verworven met de vestiging van een drukkerij, fietswerkplaats en de burelen van activistische media. Naast ruimte voor kleinschalige bedrijfjes wonen er momenteel 14 personen in het gebouw.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

[…] toekomst De Fabriek (27-08-13) Dichtbij: De Fabriek daagt stadsdeel voor rechter (26-08-13) Ravage: Vrijplaats daagt stadsdeel voor de rechter (26-08-13) Buurtpamflet: Een muur van 7 meter achter uw […]