17

HAARLEM – Er lijkt een einde te komen aan de monopoliepositie van Buma/Stemra. Een groep gedupeerde artiesten zegt een alternatief te willen aanbieden voor de auteursrechtenorganisatie.

Buma/Stemra zorgt ervoor dat Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers worden betaald wanneer hun muziek ergens wordt gedraaid, bijvoorbeeld op radio of tv. De organisatie heeft een monopoliepositie, maar volgens tien artiesten worden hun belangen niet goed behartigd. Ze voelen zich gedupeerd door Buma/Stemra en hebben gezamenlijk miljoenenclaims lopen tegen de auteursrechtenorganisatie.

Buma/Stemra zou hen niet eerlijk en klantvriendelijk tegemoet treden, zoals de auteursrechtenorganisatie zelf beweert. Buma/Stemra hanteert volgens de gedupeerden “venijnige methoden, zoals verleidelijke zwijgpremies, afkoopsommen en vertragingstactieken” die leiden tot dure juridische uitputtingsslagen. “Het zijn methoden die haast ondraaglijk zijn voor een individuele gedupeerde componist om wiens inkomen het gaat.”

Eén van de componisten, Rob Bolland, moest na een conflict met Buma/Stemra dinsdag voor de rechter verschijnen. De componist ligt al jaren in de clinch met de auteursrechtenorganisatie. Componist Melchior Rietveldt is een van de gedupeerden die solidariteit betuigt aan Bolland. Rietveldt kwam in december 2011 in het nieuws toen bekend werd dat een Buma/Stemra bestuurder, tevens uitgever, mogelijk corrupt zou hebben gehandeld bij het aanbieden van uitgeversdiensten aan Rietveldt.

De alternatieve auteursrechtenorganisatie moet vooral transparant worden. Componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers moeten inzage krijgen in de manier waarop hun muziek wordt gebruikt. Rietveldt vindt dat het zoals het nu gaat eigenlijk niet langer kan. Hij wijst op het hoge aantal klachten over de organisatie. Buma/Stemra heeft 22.000 leden. Per jaar zouden er volgens hem 14.000 tot 18.000 klachten binnen komen, Buma/Stemra zelf spreekt van 100.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Ik zou blij zijn, ik ben beginnnend artiest en wil niet bij BUMA, want het zijn gemene geldwolven.