18

GLOUCESTERSHIRE – Groot-Brittannië is deze week begonnen met een proefjacht op dassen die runderen zouden besmetten. Dierenactivisten komen massaal in opstand.

In Gloucestershire en Somerset in het westen van Engeland moeten, als het aan de Britse overheid ligt, gedurende de komende zes weken 5000 dassen worden afgeschoten. De proefjachten, uitgevoerd door lokale boeren die hiervoor een speciale vergunning hebben gekregen, moeten uitwijzen of er voldoende dassen gedood kunnen worden om in een regio de verspreiding van veetuberculose in te kunnen dammen. De dassen, in Nederland een beschermd dier, verspreiden in Groot-Brittannië runder-TBC onder koeien.

Dierenactivisten echter zeggen dat er geen enkel bewijs is dat de methode van afschot werkt tegen de verspreiding van de ziekte onder koeien. “Het is alleen maar om de boeren te paaien, ze weten dat het niet gaat werken. Ze kunnen beter wachten tot het vaccin tegen de ziekte af is”, aldus een van de tegenstanders. Maar een vaccin tegen runder-TBC voor de dassen zal volgens staatssecretaris Owen Paterson nog wel tien jaar op zich laten wachten.

De jacht op dassen heeft in Groot-Brittannië geleid tot de grootste dierenrechtencampagne sinds de vossenjacht. Eind vorig jaar riep een brede coalitie van Britse actiegroepen op om melk te boycotten in gebieden waar de dassen worden geruimd. De boycot is een initiatief van dr. Brian May, een astrophysicus die vooral bekend is als gitarist van de rockband Queen. Begin juni van dit jaar demonstreerden zo’n 2000 mensen in Londen tegen de dassenjacht.

Op de website Stop The Cull worden mensen opgeroepen te patrouilleren in de gebieden waar de jachten plaatsvinden. Ook de politie patrouilleert met extra manschappen. Men is bevreesd voor radicale dierenactivisten die de jacht zullen verstoren. Activisten van de Bristol Hunt Saboteurs zoeken naar locaties waar boeren pinda’s hebben gestrooid om de dassen mee te lokken. Dierenactivisten zullen op die plekken met veel mensen aanwezig zijn om de dassen met geluid te verjagen en de boeren in de weg te lopen.

De Britse premier Cameron snapt niet waar de dierenactivisten zich mee bemoeien. “Als de jacht op de dassen ophoudt, kan de overheid de komende tien jaar nog eens een miljard pond besteden aan de veetuberculose”, waarschuwde hij in een interview met het Belgische radioprogramma ‘Farming Today’. Volgens Cameron zijn de gevolgen van tuberculose onder runderen “verpletterend voor de boeren, hun vee en de dassen.”

Het afschieten van in totaal zo’n 100.000 dassen zou aanvankelijk in de herfst van vorig jaar van start zijn gegaan, maar werd een klein jaar uitgesteld. Britse wetenschappers op het gebied van dierenziekten keurden het voornemen van de overheid destijds af. Er bestaat volgens hen geen wetenschappelijk bewijs ter rechtvaardiging van het doden. De Engelse regering zou selectief data verzamelen ter ondersteuning van de plannen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties