23

BOGOTÁ – Betogers, solidair met actievoerende Colombiaanse boeren, zijn donderdagavond in Bogotá de confrontatie aangegaan met de ME. Daarbij vielen twee doden.

Een coalitie van boeren, studenten, vrachtwagenchauffeurs en oppositiegroepen demonstreerde donderdagavond in Bogotá tegen het bewind van president Juan Manuel Santos die Colombiaanse boeren in de kou laat staan. Volgens schattingen namen er 30.000 mensen aan de betoging deel. Op diverse plaatsen in de stad blokkeerden de demonstranten belangrijke verkeersaders. Dit was voor de lokale overheid reden om de ME in te zetten.

Op een van de hoofdwegen resulteerde het ingrijpen van de politie in fel verzet van de betogers. De inzet van waterkanonnen en traangas werd beantwoord met het gooien van stenen. Ook de ruiten van bankfilialen en winkels moesten het ontgelden. Twee betogers kwamen als gevolg van de gevechten om het leven, terwijl een kleine 200 personen gewond raakten, waaronder 37 agenten. Minstens 80 mensen werden gearresteerd.

President Santos zei vrijdag in een televisietoespraak dat het leger de openbare veiligheid in de hoofdstad zal garanderen. Bovendien moeten 50.000 soldaten de door de boeren al elf dagen geblokkeerde wegen vrijmaken. Tot dan zullen luchtbruggen de toevoer van levensmiddelen verzekeren, aldus Santos. Hij hekelde de opstelling van de afgevaardigden van het boerenprotest, die zich tijdens meerdaagse onderhandelingen met de regering niet bereid toonden tot een akkoord.

Het is al bijna twee weken onrustig in Colombia. Rond de 30.000 boeren eisen steun voor de teelt van aardappelen, uien, koffie en rijst. De ondertekening van het vrijhandelsakkoord met de VS en andere landen heeft volgens de boeren de import van landbouwproducten tegen ‘belachelijke prijzen’ mogelijk gemaakt. De transportsector heeft zich bij de protestbeweging aangesloten om een daling van de brandstofprijzen af te dwingen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties