01

BRUSSEL – Vanaf 2014 verbiedt de Belgische overheid de verkoop van mobieltjes bestemd voor kinderen tot 7 jaar. Tevens dienen de verpakkingen en advertenties van gsm’s de absorbtiewaarde te vermelden.

Concreet gaat het om een verbod op de verkoop van mobieltjes in winkel en webshops die qua vormgeving aantrekkelijk zijn gemaakt voor kleuters. Van alle overige gsm’s in de verkoop dient zowel op de verpakking als in advertenties de SAR-waarde (absorbtiewaarde) te worden vermeld. Aan de hand van deze waarde kunnen consumenten zien hoe hoog de elektromagnetische straling is van het toestel bij verbinding.

Naast deze SAR-waarde wordt er tevens een classificatie op de verpakking vermeld. Categorie A wordt toegekend aan gsm’s met een relatief lage straling, categorie E heeft de hoogste absorbtiewaarde. Tevens dienen zowel winkeliers als webshops de tekst ‘Denk aan uw gezondheid – gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere sar-waarde’ op duidelijke wijze kenbaar te maken.

Het zijn voorzorgsmaatregelen, onder meer bedoeld om jonge kinderen te beschermen tegen de elektromagnetische straling die mobieltjes veroorzaken. Deze straling is ‘mogelijk kankerverwekkend voor mensen’, zo concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie in 2011. Het risico op het verkrijgen van een tumor is bij een kind onder 7 jaar aanzienlijk groter, omdat de hersenen in de eerste levensfase volop in ontwikkeling zijn.

Hoeveel Belgische kinderen tot 7 jaar gebruik maken van een gsm, is onbekend. In Groot-Brittannië echter zou één op de tien 5-jarige kinderen reeds de beschikking hebben over een kidsmobieltje. Dat meldde de Britse vergelijkingssite uSwitch onlangs na 1420 ouders ondervraagd te hebben. Hieruit blijkt tevens dat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste toestel krijgen 11 jaar is.

Het bezit van een mobiele telefoon onder Nederlandse kinderen van 8 t/m 12 jaar is in 2012 gestegen van 55 naar 60 procent. Daarbij valt op dat de grootste stijging in de leeftijdsgroep van 8 en 9 jaar is waar te nemen. Het grootste deel van deze jongeren bezit een smartphone (40 procent). Deze cijfers over 2012 zijn gebaseerd op een onderzoek naar het mobiele telefoon gedrag onder kinderen van 6 t/m 12 jaar en hun ouders. Onderzoekscijfers naar het gebruik onder 6 jaar zijn niet voorhanden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joke
10 jaren geleden

Kunstmatig opgewekte gepulste elektromagnetische straling stopt niet automatisch bij aankomst van het menselijk vel lezen wij op stopumts.nl