03

SPOKANE – Inheemse stammen in de VS verzetten zich steeds nadrukkelijker tegen de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL en de ontginning van de teerzanden in buurland Canada.

De Keystone XL-pijpleiding moet de olie uit Canada dwars door de VS naar de Golf van Mexico transporteren. Ze doorkruist daarbij waardevolle ecosystemen. Maar vooral de olie die ze vervoert is controversieel omdat die afkomstig is uit de bijzonder vervuilende teerzanden in Canada. Die eisen niet alleen een hoge tol van het milieu en de lokale inheemse bevolkingsgroepen, maar hebben ook een enorme klimaatimpact.

Milieuactivisten in Canada en de VS verzetten zich al geruime tijd tegen de aanleg van Keystone XL, een campagne die mogelijk uit zal groeien tot de grootste actie van deze generatie. De protesten krijgen ook in de VS steeds meer gevolg bij inheemse stammen. In de staat Idaho werden begin deze maand 19 leden van de Nez Perce-stam gearresteerd toen ze verschillende blokkades opwierpen tegen het vervoer van installaties voor een olieraffinaderij.

“Waar het op aankomt, is onze relatie met onze omgeving en ons milieu”, zegt Tony Smith, een lid van de Nez Perce-stam. “Wij geloven erin dat we deel uitmaken van de natuur. Wat we het milieu aandoen, doen we onszelf aan.” Andere stammen hebben geld gekregen van TransCanada, het bedrijf dat de oliepijpleiding bouwt, om transporten over hun land toe te staan.

In februari oordeelde een rechtbank dat transporten over het land van de Nez Perce eerst de goedkeuring moet krijgen van de stam. Maar de staat Idaho keurde de transporten alsnog goed, zonder de stam te consulteren. De Nez Perce maken zich sterk de strijd niet enkel op het terrein, maar ook in de rechtbank voort te zetten. Er zijn nog transporten gepland tot 18 september.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties