05
Philip Steel doet voor hoe drones het beste zijn neer te halen.

DEER TRAIL – Honderden burgers in de Amerikaanse staat Colorado willen een jachtvergunning voor het neerhalen van drones. Ze wensen niet vanuit de lucht bespied te worden.

Volgende maand stemt de gemeenteraad van Deer Trail over het verlenen van vergunningen aan haar inwoners om op de onbemande vliegtuigen te mogen schieten. En nu al loopt het storm, zo liet een gemeentesecretaris weten. Het plan is afkomstig van een van de 500 inwoners van het plaatsje in Colorado en is nadrukkelijk bedoeld als symbolische verzetsdaad tegen mogelijke controle met drones vanuit de lucht.

Mocht het voorstel worden aangenomen, dan kun je in Deer Trail 25 dollar (19 euro) winnen zodra je een drone uit de lucht schiet en 100 dollar als je kapotgeschoten drones of delen daarvan inlevert. Initiatiefnemer Philip Steel kreeg het idee na berichtgeving over het omvangrijke binnenlandse spionageprogramma van de geheime dienst NSA. “Willen we echt een surveillancemaatschappij worden? Dat vind ik weerzinwekkend”, aldus Steel.

Nadat Steel zijn protestvorm publiekelijk maakte, gingen bij de overheid in Washington meteen de alarmbellen rinkelen. In sommige regio’s, waaronder Colorado, worden kleine drones op experimentele basis gebruikt. De luchtvaartautoriteit in de Verenigde Staten waarschuwt ervoor dat het uit de lucht schieten van een onbemand vliegtuig net zo fors bestraft kan worden als het neerhalen van een bemand vliegtuig.

Een redacteur van de plaatselijke krant in Deer Trail vreest dat het initiatief zal worden gezien als een boodschap tegen het Amerikaanse leger, in plaats van tegen het in de gaten houden van burgers. “De meesten van ons vinden het beschamend.” Kroegeigenaar Carl Miron heeft er juist zin in, en ziet de drone-jachtweekenden al voor zich. “Geen idee wat de overheid ervan vindt, maar het zou wel leuk zijn.” Op 8 oktober stemt Deer Trail over het voorstel.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
josie
10 jaren geleden

Prachtig en dit heeft niks te maken met militaire acties dit is de overheid die iets tegen zijn burgers heeft. 
De overheid hoort voor de burgers te zijn en staan in dienst van ons en dat hoort ze eventjes duidelijk gemaakt te worden. 

Billy
10 jaren geleden

Ik vermoed dat dit een nieuwe markt word.
Kunnen we dat hier in NL ook niet bewerkstelligen?

Anoniem
10 jaren geleden

Lijkt mij ook wel geinig om een wedstrijd neerhalen van drones te organiseren en mee te doen. Ik vraag mij alleen af of je wel een vergunning krijgt om patriot-installaties in je voor- en achtertuin te zetten??

ron
10 jaren geleden

@Anoniem,
Volgens de gemeentewet wordt inderdaad een uitzondering gemaakt voor patriot-installaties in de tuin, weliswaar mogen die, vanwege weer een andere wet van de welstandscommissie, alleen in de achtertuin geplaatst worden. 

Boris
10 jaren geleden

Ik ben wel benieuwd wat er gebeurd met alle kogels die uiteindelijk wel weer naar beneden komen vallen. Denk dat het dropje dan in plaats van 500 inwoners er straks nog maar 5 heeft ofzo… Het lijkt me een geweldig weekend als je met zn alle gewoon een beetje in de lucht staat te schieten, maar de kans op een dode door een uit de lucht vallende kogel is wel vrij groot als er 500 man in de lucht staat te knallen.