06

WASHINGTON – Dat de yankees bedreven zijn in het doden van mensen, is genoegzaam bekend. Maar ook walvissen en dolfijnen komen om bij oefeningen op zee, zo beamen ze inmiddels zelf.

In de komende vijf jaar zullen bij oefeningen van de Amerikaanse marine op zee naar schatting 341 walvisachtigen en dolfijnen sterven. Duizenden dieren zullen ernstig gewond geraken. Deze schokkende cijfers zijn afkomstig uit een rapport van de US Navy. Explosies onder water zijn het meest schadelijk voor het zeeleven, maar ook het intensieve gebruik van sonarapparatuur en botsingen met schepen doden en verwonden zeedieren.

De marine schat dat tot 2019 bij de oefeningen 186 walvissen en dolfijnen zullen omkomen aan de oostkust en nog eens 155 voor de kust van Hawaï en Californië. Bovendien loopt een groot aantal dieren verwondingen op: bij de oefeningen voor de oostkust zullen naar schatting 11.000 zeedieren ernstig verwond worden en nog eens 1,89 miljoen dieren licht gewond, onder meer door tijdelijk verlies van gehoor. Militaire oefeningen leiden tevens tot veranderend gedrag, zoals hun migratiepatronen.

De Amerikaanse marine ligt al geruime tijd onder vuur van milieuorganisaties, vooral door het intensieve gebruik van sonar. In 2008 maakte het Amerikaanse Hooggerechtshof een einde aan beperkingen op het gebruik van de technologie, die gehoorverlies en desoriëntatie kan veroorzaken bij dolfijnen, walvissen en zeehonden. Het Hof oordeelde in het vonnis dat de activiteiten van de marine belangrijker zijn dat de gezondheid van het zeeleven.

Milieuorganisaties voeren aan dat de US Navy de impact van sonar nog sterk onderschat. Het Amerikaanse Natural Resources Defense Council wijst op een studie die vorige maand nog verscheen in Proceedings of the Royal Society. Daaruit blijkt hoe sonarsignalen de voedingspatronen van de blauwe vinvis kunnen verstoren en zo de gezondheid van de walvispopulatie in gevaar kunnen brengen. [IPS]

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties