07

HAMBURG – De Amerikaanse criminele afluisterdienst NSA heeft toegang tot gebruikersgegevens van bijna alle populaire types smartphones.

Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van documenten die het heeft ingezien. De NSA zou toegang hebben tot contactgegevens, sms’jes, notities en locatiegegevens. Het zou gaan om alle besturingssystemen van iPhone, Blackberry en Android. Uit de gelekte documenten wordt niet duidelijk hoe de beveiliging wordt omzeild.

De Amerikaanse overheidsorganisatie heeft aparte werkgroepen voor elk van de specifieke mobiele besturingssystemen. Zij richten zich op het verkrijgen van toegang tot de gebruikersdata op de grote smartphoneplatformen. Daarbij is er volgens de uitgelekte documenten eind 2009 een periode geweest waarin BlackBerry-toestellen even niet toegankelijk waren.

Mogelijk was dat gerelateerd aan de ingebruikname door RIM (tegenwoordig BlackBerry geheten) van een andere compressiemethode voor data, zo denkt Webwereld. De eerder geclaimde toegang tot sms-verkeer op BlackBerry’s werd in maart 2010 weer hersteld. Dit staat in een document van de Britse NSA-tegenhanger GCHQ, die ook veel samenwerkt met de Amerikaanse dienst.

De toegang tot gebruikersgegevens op de meestgebruikte smartphoneplatformen zou niet op grote schaal plaatsvinden. De documenten die Der Spiegel heeft ingezien, suggeren dat het geen massasurveillance betreft. In plaats daarvan gaat het gerichte datavergaring, in sommige gevallen zelfs specifiek op een enkele smartphonegebruiker.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties