09
Zorreguieta, Buenos Aires, 2009

De afgelopen week kregen wij, indieners van de aangifte tegen Jorge Zorreguieta, weer bericht dat het Openbaar Ministerie het niet aandurft om hem ter verantwoording te roepen voor zijn deelname aan het Videla-regime (’76-’83) waarbij 30.000 mensen werden ontvoerd, gemarteld, verkracht en nooit meer zijn teruggevonden.

Samen met Alejandra Slutzky en haar dochter deed ik aangifte tegen Jorge Zorreguieta. Slutzky’s vader verdween. Mijn drijfveer: zij die genocide plegen moeten zich verantwoorden. Zorreguieta zegt dat hij destijds niet wist van de 30.000 slachtoffers. Verbazingwekkend hoe hij dat volhoudt. Zelfs Nederland kent de archieffilm waarin Zorreguieta plechtig belooft de doelstellingen van de Junta te zullen naleven. Zijn ene hand heeft hij daarbij in de lucht gestoken, de andere rust op een stapel wetten.

In die stapel het decreet van 2 juni 1976 waarin staat dat ‘lichamelijke eliminatie’ is toegestaan van iedereen die de plannen van Videla en zijn ministers (waaronder Zorreguieta) dwarsboomt. Sinds 2001 scharen zowel Willem-Alexander als Máxima zich achter Zorreguieta. Naar mijn bevindingen zijn zij de enige twee die geloven dat hij er niks vanaf heeft geweten en dat hij, zoals Máxima zegt, ‘helaas’ zijn best heeft gedaan in een ‘verkeerd’ regime. Moreel is deze loyaliteit onhoudbaar geworden.

Professor Baud heeft in zijn rapport, in opdracht van de Nederlandse regering, geconcludeerd dat Zorreguieta absoluut van de verdwijningen afwist. Voormalige collega’s uit de Junta, voorgangers en opvolgers van Zorreguieta hebben hetzelfde verklaard en dankzij Freek de Jonge (Bloed aan de paal) wist heel Nederland het in 1978 al.

Daar komt nu bij dat in de brief, waarin het OM onze aangifte voor de derde keer afwijst, tussen de regels door iets hoopgevends staat. Zij twijfelen in de afwijzing niet aan het feit dat Zorreguieta er vanaf heeft geweten, maar zij vinden dat eventuele vervolging van Zorreguieta niet in Nederland moet plaatsvinden maar in Argentinië. Ergo, zij twijfelen niet aan het feit of hij berecht zou moeten worden, maar wáár hij berecht zou moeten worden.

Gezien de ontwikkelingen in Argentinië lijkt dat moment steeds dichterbij te komen. Als dat moment daadwerkelijk aanbreekt, is de morele houdbaarheidsdatum van ons koningspaar verstreken. Dat Jorge Zorreguieta blijft ontkennen, is erg genoeg, maar een koningspaar dat tegen de stroom in blijft geloven in zijn zelfverklaarde onschuld is onacceptabel.

Ondertussen zullen wij hier in Nederland tegen de laatste afwijzing van het OM een beroep instellen bij het Gerechtshof Den Haag. Omdat Jorge Zorreguieta willens en wetens de Argentijnse beulen het gedachtengoed en het gereedschap heeft gegeven om 30.000 mensen te laten verdwijnen.

Matte Mourik

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Het is te hopen dat deze man die door Bea on de srmen eerd gesloten zo spoefig mogelijk aan Argentinië wordt uitgeleverd. De burget ertd niet gevraagd of deze oorlogsmisdadiger hier op zijn kosten  mocht verblijven.  

margriet van Galen
10 jaren geleden

Kan ik iets doen? Voelde me ellendig na zien documentaire ‘De dwaze zoon’. Heb steeds laten weten dat het huwelijk nooit zou mogen plaats vinden. Moest niet zo ongezellig doen! Sterkte en hulde.
Margriet van galen

wieland
9 jaren geleden

Leest u eens het artikel in de NRC van 2 dagen geleden waarin wordt gemeld dat er een “spel” an de gang is en dat de Transavia vlieger Poch is “geruild” met Zorreguetta.
Niets verder in de media vermeld. Vermoedelijk ?? censuur van de overheid ! Uiteraard is dat niet te bewijzen maar eens zal de waarheid boven komen en dan hangt barbertje (zo is toch de uitdrukking ?)