12

AMSTERDAM – Een geringe meerderheid van PvdA, VVD en CDA is het met wethouder Gehrels (PvdA) eens dat de gemeente Amsterdam damherten in de Waterleidingduinen moet laten afschieten.

Met het besluit komt voorlopig een einde aan een zich al jaren voortslepende discussie over de vraag of Amsterdam moet ingrijpen om het aantal damherten binnen de perken te houden. De gemeenten rond de Waterleidingduinen willen al veel langer dat Amsterdam iets doet aan het uitdijende aantal herten, maar afschot was tot voor kort onbespreekbaar.

De dierenwelzijnsorganisatie Faunabescherming is boos. Om afschot te voorkomen werd op last van gedupeerde gemeenten in het gebied hekken geplaatst om de overlast van herten, die akkers kaal vraten en zouden zorgden voor gevaarlijke verkeerssituaties, binnen de perken te houden. Volgens de Faunabescherming is dit hekwerk functioneel gebleken, maar zal als gevolg van de jacht op de herten de verkeersonveiligheid doen toenemen.

Het Amsterdamse college stelt dat de damherten schade aan de natuur veroorzaken als gevolg van de begrazing van de vegetatie. Maar volgens de Faunabescherming is uit onderzoek juist gebleken dat de damherten een positieve bijdrage leveren aan de natuurwaarden van dit gebied. Door hun begrazing zouden zij juist de verbossing en de vergrassing beperken.

“Wanneer nu met grof geweld twee derde van de aanwezige damherten wordt verwijderd, dan betekent dat een enorm probleem wat betreft de gewenste ontwikkeling van de vegetatie in dit gebied. Er zullen dan zelfs schapen moeten worden ingezet om het gewenste niveau van begrazing te kunnen bereiken”, zo meldt de dierenwelzijnsorganisatie.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
10 jaren geleden

Hoop dat ze naar de voedselbank gaan.

Anoniem
10 jaren geleden

Gestoofd damhert met Guinness bier
Ingrediënten
600 g damhertstoofvlees, 1 tl zout, ½ tl peper, 1 el bloem, 2 el boter, 1 flesje Guinness bier, 3 dl wildfond, 1 el rode wijnazijn, 1 el grove mosterd, 1 tl tijm, 1 tl salie, 2 kruidnagelen, 2 laurierblaadjes, 2 tl tomatenpuree, 1 ui gesnipperd, 2 el fijngesneden prei.

Bereiding
Benodigdheden: 1 braadpan, 1 schuimspaan, 1 snijplank, 1 koksmesje , 1 vleestang, 1 vleesvork.

Bestrooi het damhertstoofvlees met peper, zout en bloem. Bak het stoofvlees in de braadpan mooi aan. Haal het vlees vervolgens uit de pan. Doe de uien, tijm, salie, kruidnagelen en laurierblaadjes in de pan en bak aan. Voeg de tomatenpuree, het Guinness bier, de wildfond en de azijn toe en breng aan de kook. Doe het gebakken stoofvlees terug in de pan en laat 50 minuten pruttelen. Doe de prei 5 minuten voor het opdienen door de saus.
http://www.poelier.nl/recepten/recepten-hert/gestoofd-damhert-met-guinness-bier.html