HILVERSUM – Zes NAVO-lidstaten, waaronder Nederland, zijn april 2010 in het geheim akkoord gegaan met stationering van nieuwe Amerikaanse kernwapens ter vervanging van de B61-bommen.
De huidige generatie Amerikaanse kernwapens, gestationeerd in Nederland, België, Turkije, Duitsland, Italië en mogelijkerwijs Groot-Brittannië, naderen het einde van de levenscyclus. De VS wil de nucleaire B61-bommen vervangen door een modernere versie met staartvinnen die nog vernietigender zijn. Ook is er overeenstemming over het feit dat de Joint Strike Fighter (JSF) het atoomwapen moet kunnen afwerpen, meldt het tv-programma Reporter.
Het geheime overleg en het akkoord met de betrokken NAVO-lidstaten vond april 2010 plaats. Voor Nederland zou toenmalig minister van Defensie Van Middelkoop (CU) aan de vergadertafel hebben gezeten, voor België minister De Crem (CD&V). Het akkoord wordt beschreven in een rapport van de Amerikaanse Rekenkamer over de nieuwe atoombom. In Nederland liggen de kernwapens opgeslagen in kluizen op de militaire vliegbasis Volkel, in België op vliegbasis Kleine-Brogel.
De afgelopen jaren werd de roep om de Amerikaanse kernwapens te ontmantelen steeds groter. Het geheime akkoord druist hier volledig tegenin. Het plaatst ook de (zoveelste) ommezwaai van de regeringspartij PvdA, die onlangs kenbaar maakte voor de aanschaf van Amerikaanse JSF-gevechtsvliegtuigen te zijn (order van 6 miljard!), in een ander daglicht. De PvdA maakte samen met het CDA en CU deel uit van het kabinet Balkenende IV, met Van Middelkoop als Defensie-minister, al was die regering in april 2010 reeds demissionair. Overigens wilde de PvdA in 2009 van de kernwapens af, maar zal nu wel weer voor behoud zijn.
De onthulling van Reporter slaat niet bepaald in als een bom. Je zou toch verwachten dat een dergelijk vergaand overeengekomen explosief akkoord, waar de Tweede Kamer destijds niet over werd ingelicht, tot enig vuurwerk zou leiden. Maar nee hoor, het blijft nagenoeg stil in Den Haag. Slechts vijf oppositiepartijen eisen openheid van het kabinet. Het akkoord zou volgens Knops (CDA) en Van Bommel (SP) in strijd zijn met eerdere aangenomen moties die het kabinet oproepen de Amerikaanse tactische kernwapens te verwijderen.
De verontwaardiging in Belgische politieke kringen lijkt groter. “Het is bijzonder stuitend dat zo’n belangrijk ethisch en militair-technisch dossier in de achterkamertjes wordt bedisseld, zonder parlementair debat”, zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken. “Als het waar is dat ook de Belgische regering al ingestemd heeft met de gemoderniseerde kernwapens, staat dat haaks op alle afspraken over het verwijderen van deze tactische kernwapens”, reageert sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen.
België werd in 2010 geregeerd door het kabinet Leterme II, bestaande uit de Nederlandstalige en Franstalige liberalen (Open Vld respectievelijk MR), de Franstalige socialisten (PS) en de Nederlandstalige en Franstalige christendemocraten (CD&V respectievelijk cdH). Defensie-minister Pieter De Crem (CD&V) zou het geheime akkoord hebben gesloten. De drie huidige regeringspartijen sp.a, Open Vld en CD&V beweren geen voorstander te zijn van handhaving van de kernwapens op Kleine-Brogel.