14

De leden van de Italiaanse band Sparkle in Grey komen sinds 2005 elke donderdagavond in Milaan bijeen om te repeteren. Eerst een rit van 60 kilometer afleggen, om vervolgens de instrumenten en versterkers vier verdiepingen omhoog te slepen. Wat een inspanning om de stress van het dagelijkse werk achter zich te laten. Hun laatste album Thursday Evening is een ode aan die wekelijkse repetities.

Het titelnummer begint met een aantal zoekende tonen, melodieën en ritmes die rustig de muzikale horizon aftasten en zich steeds verder evolueren, terwijl ieder muzikant de ruimte krijgt om met zijn instrument het nummer kracht bij te zetten. En de leden van de band – Alberto Carozzi, Cristiano Lupo, Franz Krostopovic en Matteo Uggeri – weten hun instrumenten te bespelen. Een mix van folk en samples maken dit nummer tot één groot avontuur.

Thursday Evening is een waardige opvolger van Mexico, klinkt even volwassen en evenwichtig. Het avontuur tussen shoegaze, elektronische muziek en folk-invloeden is in stand gebleven en lijkt verder uitgewerkt. In The Piano Song wordt een ballade benaderd. De harmonie tussen piano, viool en bas wordt opengebroken c.q. getart door de subtiele field-recordings ergens ver op de achtergrond.

Dit instrumentale album wordt ingezet met het nummer Der Mauer, waarbij stuwende bas- en drumpartijen de afwisselende viool- en gitaarsolo’s op hypnotiserende wijze ondersteunen, wat zich in het volgende nummer voortzet en leidt tot een explosie van geluid. De gesampelde beats en geluiden vormen een verfrissend contrast met de haast traditionele bezetting en benadering van een post-rock band met folkinvloeden. De afwisseling tussen subtiel gespeelde nummers en uptempo composities geeft de luisteraar de gelegenheid om op verschillende manieren mee te gaan in de diverse muzikale werelden.

Thursday Evening is een mooi muzikaal avontuur waarbij muzikale grenzen worden afgebroken en dito werelden in elkaar overvloeien. De muziek past in die zin prima bij het artwork van het album en sommige samples, waarin wordt opgeroepen om te strijden voor een betere en schonere wereld. Dat kan alleen verwezenlijkt worden door traditionele en progressieve ideeën en uitgangspunten te mixen en het beste ervan eruit te filteren.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
10 jaren geleden

prima muziek!