20

MOSKOU – Uit protest tegen olieboringen hebben milieuactivisten van Greenpeace zich dinsdagnacht vastgeketend aan een boorplatform van Gazprom in de Pechora Zee.

De ijsbreker Arctic Sunrise, met aan boord onder meer de Nederlandse campagneleider Faiza Oulahsen en een Nederlandse machinist, kwam in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij het platform in de Pechora Zee. Twee actievoerders beklommen vervolgens de installatie om zich hangende vast te ketenen. Enkele uren eerder hield de kustwacht twee andere milieuactivisten aan die zich in een rubberboot bevonden.

Gazprom is van plan om samen met de Nederlandse oliegigant Shell naar olie te boren in de Pechora Zee. Volgens Greenpeace is dat vragen om ongelukken. “Niet alleen verkeert het Russische platform Prirazlomnaya in slechte staat, er zijn in de wijde omtrek ook geen schepen te bekennen die noodhulp kunnen verlenen als er bijvoorbeeld een olielek ontstaat”, meldt de milieuorganisatie.

De bezettingsactie staat in het teken van een campagne tegen olieboringen in het poolgebied. “De ijskap smelt in rap tempo door de uitstoot van broeikasgassen. Het is bizar dat bedrijven als Shell, Gazprom, ExxonMobil en Rosneft dat aangrijpen om zelfs de laatste restjes olie nog uit de aarde te persen”, aldus Oulahsen. “Er is maar één passende maatregel: maak van de Noordpool een reservaat zodat iedereen er met zijn handen van af moet blijven.”

Drie weken geleden bezocht de ijsbreker Arctic Sunrise ook al de Russische wateren om actie te voeren tegen een onderzoeksschip van staatsoliebedrijf Rosneft. De kustwacht enterde het schip, waarna Greenpeace gedwongen werd de Karazee te verlaten. In een brief aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, schrijft de milieuorganisatie er op te rekenen dat het land het recht op protest respecteert.

UPDATE 17.05 uur:

De Russische kustwacht heeft na de geslaagde bezettingsactie gedreigd het vuur op de activisten te openen als ze niet weg zouden gaan. Hierbij zouden elf waarschuwingsschoten zijn gelost. De twee activisten die zich hadden vastgeketend, zijn vrij snel opgepakt waarbij geweld zou zijn gebruikt.

De kustwacht heeft tevens geprobeerd aan boord van de Arctic Sunrise te komen, maar de kapitein stond dit niet toe. De ijsbreker vaart onder Nederlandse vlag. Voor entering moet toestemming worden gevraagd aan de Nederlandse overheid. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag noemt het dreigen met geweld door de Russen “zorgelijk.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties