18

LONDEN – ISS Services wil dat schoonmakers zich bij aanvang van hun werk registreren middels hun vingerafdruk. De Britse werknemers weigeren massaal.

Schoonmaakbedrijf ISS Services wil zeker weten dat mensen die de metro van Londen reinigen ook daadwerkelijk bij het bedrijf horen. Om die reden dient het personeel in- en uit te checken door hun vingerafdruk achter te laten op een biometrische prikklok, waarmee tevens de bloedstroom wordt geregistreerd. Het scannen van vingerafdrukken wordt door het bedrijf niet gezien als een inbreuk op de privacy.

Maar de schoonmakers denken hier geheel anders over. Samen met hun vakbond RMT komen ze in verzet tegen de maatregel. Na een peiling onder de schoonmakers die zijn aangesloten bij de vakbond bleek 98 procent tegen de scanners te zijn. Naast het feit dat de prikklokken worden geboycot, hebben alle schoonmakers een informatiefolder ontvangen waarin wordt toegelicht dat de vingerscan inbreuk pleegt op de privacy.

Vakbond RMT beschouwt de biometrische prikklok als “een aanval op de menselijke waardigheid van werknemers en hun burgervrijheden.” Daarnaast maakt men zich zorgen of de ISS wel in staat is deze persoonlijke data afdoende te beveiligen. De vakbond is in gesprek met het schoonmaakbedrijf. Tot nu toe verdedigt ISS de prikklok als een noodzakelijk middel. De vakbond daarentegen zich erover dat het systeem zonder inspraak is ingevoerd.

Mochten de acties tegen de prikklok geen resultaat boeken, dan kan het personeel overwegen het voorbeeld te volgen van de artsen van een ziekenhuis in het Braziliaanse São Paolo. Die hebben dit voorjaar gebruik gemaakt van siliconen om hun biometrische prikklok te foppen. De artsen maakten een valse versie van hun eigen vinger en verspreidden deze onder collega’s. Die maakten misbruik van de siliconen-vingers om collega’s in te klokken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties