21

MOSKOU – De Russische kustwacht houdt sinds gistermiddag dertig activisten van Greenpeace in hechtenis op het schip Arctic Sunrise, dat inmiddels richting Moermansk koerst.

Volgens Greenpeace lieten aan het eind van donderdagmiddag bewapende agenten in dienst van de kustwacht zich uit een helikopter met touwen aan dek zakken. Een deel van de bemanning moest op de knieën op het dek plaatsnemen. “Dit is angstaanjagend. Hard gebons. Geschreeuw in het Russisch. Ze proberen de deur in te trappen”, twitterde een van de bemanningsleden.

Alle 30 bemanningsleden van 18 verschillende nationaliteiten werden vervolgens bijeen gebracht in de kombuis van het schip waar ze in gijzeling worden gehouden. De Arctic Sunrise bevond zich op dat moment bij het boorplatform Prirazlomnaja, ten zuiden van Nova Zembla. Greenpeace spreekt van een ongehoorde operatie. “De kustwacht had geen enkele reden om ons schip te bestormen. Bovendien gaat hun actie tegen alle internationale verdragen in”, laat een woordvoerder weten.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Greenpeace gisteren laten weten hulp te zullen bieden. Twee milieuactivisten wisten gisteren aan boord van een boorplatform van Gazrom te komen. Ze werden daar door de Russische douane vanaf gehaald en aangehouden. Momenteel bevinden deze mannen zich onder de groep gegijzelden. Volgens Greenpeace hebben de Russen woensdag ook waarschuwingsschoten gelost.

Greenpeace voert actie tegen het voornemen van Shell om met het Russische aardgasbedrijf Gazprom bij Prirazlomnaja naar olie te boren. Het platform zou in slechte staat zijn. De Russische autoriteiten spraken donderdag echter van een provocatie door Greenpeace.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties