22

ZWOLLE – De vraag of een JSF-gevechtsvliegtuig gemoderniseerde kernwapens van vliegbasis Volkel kan afwerpen, werd vandaag tijdens een ledenraad van de PvdA niet beantwoord.

Eerder deze maand werd bekend dat de huidige lading Amerikaanse B61 kernwapens die in kluizen liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel op afzienbare termijn zullen worden vervangen door een nieuw type dat nog efficiënter is. Deze afspraak zou de Amerikaanse legertop in 2010 hebben gemaakt met vertegenwoordigers van de toenmalige PvdA/CDA/CU regering. Gekoppeld hieraan zou overeenstemming zijn bereikt over de aanschaf van 37 JSF’s die de atoomwapens moeten kunnen afwerpen.

Tijdens de ledenraad-vergadering van de PvdA vandaag in Zwolle, die geheel in het teken stond van de aanschaf van het omstreden wapentuig, werd een relevante vraag gesteld over de koppeling JSF/atoomwapens: “Kan een JSF kernwapens vervoeren?” De vraag bleef vervolgens onbeantwoord en werd tezamen met overige kritische vragen over Volkel/JSF door defensiewoordvoerder Angelien Eijsink onder het mom van “ik heb veel vragen gehoord en ga uw argumenten meenemen” in de prullenbak gegooid.

Een PvdA-lid dat, zoals zovelen, geen antwoord gekregen had op een door hem gestelde vraag, vroeg of het mogelijk was om een extra partijcongres over de aanschaf van de JSF in te plannen. Hij verweet de partijtop ervan bewust niet, of op zeer vage wijze, uiterst belangrijke vragen te hebben beantwoord. Partijvoorzitter Hans Spekman werd daar zichtbaar boos om en zei “nóóit, maar dan ook nóóit iets in het midden te laten.”

Een groot deel van de leden wilde aanvankelijk een nadere vergelijking tussen de JSF en het alternatief, de Saab Gripen. Dit bleek voor de PvdA-top echter een brug te ver. De leden willen wel dat er een nader onderzoek komt naar de economische effecten en de mogelijke geluidsoverlast en er moet gezorgd worden voor natuurcompensatie. Een motie om de aanschaf van de JSF te blokkeren haalde geen steun.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

IK WIL GEEN PARTIJ STEUNEN DIE KERNWAPENS IN NEDERLAND LAAT.
WAT MIJ BETREFT OOK GEEN DURE JSF TOESTELLEN TOELATEN.

10 jaren geleden

Volgens het Pentagon dokument Nuclear Posture Review 2010 zal de F-35 (hier te lande JSF genoemd)’nuclear capable’ worden, dat wil zeggen in staat zijn om kernwapens mee te voeren. Moet elk kamerlid met defensie in de portefeuille weten.